Boli

#sinfromul pica #pica #boli ciudate #boli rare

Povestea baiatului care mananca nisip, pietre si varul de pe pereti. Totul, din cauza unei boli bizare

Zicala "mi-e o foame de as manca si pietre" se pare ca si-a gasit nasul, in persoana lui Eoin Collins, un baietel de 5 ani din Marea Britanie. El mananca orice, de la pietre, la nisip, bureti si detergent, din cauza unei tulburari grave, sindromul Pica. Boala se manifesta prin pofta de a manca lucruri necomestibile, care nu sunt nutritive pentru organism.

Eoin mananca nisip, ziare si hartie igienica

Baietelul a fost diagnosticat cu sindromul Pica acum trei ani. Acesta a inceput sa manace nisip de pe plaja, cand se afla in vacanta cu mama sa. Initial aceasta nu s-a ingrijorat, deoarece copiii mici au obiceiul sa mai rontaie diverse obiecte, insa poftele ciudate ale baietelului ei au inceput sa se inmulteasca. Eoin a inceput apoi sa consume hartie igienica, ziare, pamant, chiar si nasul rosu al unei jucarii de plus.

Mama sa il supravegheaza tot timpul

De cand s-a imbolnavit, mama sa nu poate sa il lase nesupravegheat. "Trebuie sa fiu mereu cu ochii pe el, nu pot sa il las nesupravegheat nici macar o secunda. Daca las produse de curatat pe covor, imediat va incerca sa le manance. Musca si din varul de pe pereti", a povestit mama lui, pentru dailymail.co.uk. Femeia a crezut ca este o etapa din viata micutului ei, insa nu este deloc asa. Iar medicii nu au gasit inca un tratament pentru aceasta maladie.

In casa baietelului nu exista nici o planta, deoarece acesta le manaca. Eoin are pofte mari in special pentru namol si pentru muschi de copac, motiv pentru care nu are voie sa se joace afara. Totodata, cand merge in vizite impreuna cu mama sa, aceasta trebuie sa fie mereu cu ochii pe el. Femeia se teme ca micutul sa nu manance ceva otravitor, care sa ii puna viata in pericol.

Cei afectati de sindromul Pica isi pot manca si propriul par

Sindromul Pica poate aparea la orice varsta, insa cei mai predispusi sunt copiii intre unu si doi ani. La adulti este cel mai des intalnit la femei insarcinate si la persoane care se confrunta cu tulburari psihice, precum schizofrenia si tulburarile obsesiv-compulsive. Persoanele care sufera de acest sindrom isi pot manca si firele par.

Pe langa problemele digestive, aceasta boala bizara poate duce la aparitia afectiunilor dentare, dar si la infectii in organism. Din pacate nu exista un tratament medicamentos pentru aceasta boala. In cazul adultilor, dau rezultate doar terapiile comprotamentale.

Surse foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare