Boli

#explozie infectari #covid #coronavirus #explicatii #medici

Motivul pentru care toamna ne confruntam cu o explozie de infectii Covid! Explicatiile medicilor

Sunt aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Deja se poate observa un pattern al tranmisibilitatii virusului in comunitate. Acesta este activ in special in sezonul rece.

 

Odata cu venirea toamnei si cu scaderea temperaturilor pare ca ne invartim intr-un cerc vicios. Cazurile icnep sa creasca alarmant, apare un nou val, iar apogeul valului este atins iarna. Apoi, in primavara cazurile incep sa scada, iar in vara sunt aproape inexistente. Iar ciclul se reia iar si iar.

Motivul este faptul ca transmisibilitatea este mult mai usoara in interior. In timpul verii oamenii petrec mult timp in aer liber si mai putin in interior. In schimb, odata cu racirea vremii, tot mai multe persoane petrec timp in interior, incaperile sunt aerisite mai rar, iar virusul are mediul propice de a se dezvolta.

“E simplu. Pentru ca interactiunea se produce mai degraba in interior, oamenii petrec mai putin timp afara, iar transmiterea in interior a virusului e mai intensa decat in spatiu inchis. Arata asta foarte multe studii. Ne aducem aminte de cele care aratau cum se transmite virusul intr-un avion, cum se transmite intr-un restaurant, daca e sau nu ventilat, cum se transmite in clase, la scoala, sunt date care exista.

Asta e explicatia: oamenii petrec mai mult timp in interior si vin in contact mult mai apropiat”, explica medicul Marius Geanta, potrivit realitatea.net.

Desi alte infectii respiratorii sunt influentate de factori externi precum temperatura, umiditate, etc, virusul Covid-19 reprezinta o exceptie.

”Virusul in sine pare ca nu este influentat de caldura sau de umiditate. Nu avem acelasi pattern ca in cazul altor infectii respiratorii, cel putin din ce stim pana acum”, concluzioneaza Marius Geanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare