Boli

#greutate #operatie #slabit #obezitate #inel gastric

Inelul gastric sau gastroplastia, remediul impotriva obezitatii

Chirurgia obezitatii prin instalarea inelului gastric este destinata pacientilor care prezinta un exces de grasimi de mai mult de 5 ani si care au incercat diverse metode de slabit fara succes. Denumita de catre specialisti gastroplastie, aceasta interventie chirurgicala are ca scop pierderea a 60% din excesul ponderal intr-o maniera progresiva si continua, pe o perioada de 18 luni.

Detalii despre operatie:

  • Anestezie: generala
  • Durata spitalizarii: 3 zile
  • Durata interventiei: 1 ora
  • Pacientul trebuie sa aiba o greutate considerabila (de exemplu: 115 kg – 1,70 cm);

Cum se desfasoara gastroplastia

Gastroplastia consta in plasarea unui inel in jurul stomacului, pentru a-l impiedica sa se mai umple. Interventia se face in general prin celioscopie - metoda de explorare vizuala a cavitatii abdominale cu ajutorul unui dispozitiv optic – dupa efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului. In urma inciziei, muschii abodemnului si pielea de pe abdomen sunt usor indepartate pentru a putea fi introduse instrumentele cu care se opereaza.

Acest inel imparte practic stomacul in doua compartimente (camere). Alimentele ingerate in timpul unei mese umplu rapid compartimentul superior, ceea ce contribuie la instalarea saturatiei. Inelul este umflat pentru a strange stomacul si desumflat pentru efectul invers. Umflarea acestui inel se face printr-un subterfugiu, un tub de silicon care are un capacel ce poate fi manevrat cu usurinta. Tehnica este inovatoare deoarece inelul poate fi reglat in functie de nevoile pacientului.

In general, inelul gastric poate ramane in stomac penru tot restul vietii. Daca acesta este indepartat riscul acumularii kilogramelor este garantat.

Aplicarea inelului gastric, o decizie grea

Gastroplastia sau punerea inelului gastric este vazuta ca o metoda miraculoasa impotriva obezitatii. Insa, ridica totusi cateva semne de intrebare. Inainte de a opta pentru o astfel de alternativa, pacientul trebuie sa aiba un timp pentru reflectare.

Gastroplastia nu este indicata pentru persoanele cu un comportament alimentar instabil. Astfel, este contraindicata persoanelor care sufera de bulimie, de depresie severa sau de tulburari psihice .

Inainte de interventie, o persoana care doreste sa apeleze la aceasta solutie pentru a scapa de obezitate va face o serie de analize si va merge la mai multe consultatii medicale la mai multi specialisti: cardiolog, nutritionist, endocrinolog, psihiatru .

Schimbarea comportamentului alimentar, obligatorie dupa interventie

Pacientii trebuie sa inteleaga ca inelul gastric nu este un panaceu impotriva obezitatii, deoarece procesul de slabire nu intervine miraculos daca nu se modifica stilul de viata sedentar si comportamentul alimentar.

Comportamentul alimentar se schimba complet. Alimentatia zilnica este limitata la trei mese, fara ciugulit intre acestea. Mai mult, odata senzatia de satietate care survine rapid, cantitatea unei mese este redusa. Pentru a facilita digestia, pacientul invata sa mestece corect alimentele si sa manance mai lent. Daca aceste precautii nu sunt respectate, exista riscul regurcitarii alimentele, uneori chiar cu sangerari .

Complicatiile care pot aparea

Iata riscurile in ceea ce priveste aplicarea inelului gastric:

  • Daca modul de a manca nu este adaptat noilor conditii, risti ca rezervorul de hrana sa se dilate. Volumul compartimentului superior creste, ceea ce provoaca alunecarea inelului;
  • Deschiderea intrarii de la baza inelului se poate desface in momentul in care hrana nu este corect mestecata sau daca se consuma bauturi carbogazoase . De aceea, este bine sa se evite consumul sucurilor acidulate si al alimentelor fibroase (portocale, salate, sparanghel, carnea de vita);
  • Furtunasul se poate rupe sau se poate detasa de „camera” stomacului;
  • Inelul se poate deplasa daca pacientul are varsaturi puternice, in special imediat dupa interventie;
  • Daca nu este tolerat de organism, inelul trebuie indepartat.

Inelul gastric si sarcina

O sarcina este posibila cu existenta unui inel. Dimpotriva, problema apare in cazul obezitatii care adesea este un factor de sterilitate. Insa, este recomandat dezlegarea inelului in primele luni de sarcina pentru ca exista riscul ca varsaturile sa-l deplaseze si pentru a evita eventuale carente vitaminice. Din acest motiv, este totusi contraindicata o sarcina in perioada initiala aplicarii inelului gastric.

Daca ai slabit cu ajutorul inelului gastric sau cunosti detalii despre aceasta interventie, spune-ne parerea ta. Povesteste si altora experienta prin care ai trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare