Boli

#brad de craciun #decoratiuni craciun #alergie #alergii alimentare

Esti alergic la Craciun?

Atunci cand stranuti din ce in ce mai des, iar nasul tau il rivalizeaza pe cel al lui Rudolf, sansele sa te bucuri de sarbatorile de Craciun sunt foarte mici. Chiar daca alergiile apar in general primavara si toamna, persoanele mai sensibile se pot confrunta cu simptomele neplacute ale alergiilor chiar si in sezonul festiv.

Praful de pe decoratiunile si bradul de Craciun , alimentele grase sau vascul pot de asemenea declansa alergii severe.

Iata mai jos cativa factori care declanseaza alergiile de Craciun:

 

Bradul de Craciun


Bradul de Craciun este unul dintre factorii principali care pot declansa alergii in perioada sarbatorilor de Craciun. Printre cele mai comune simptome se numara nasul infundat, ochii inlacrimati si mancarimile de piele. Mucegaiul din brad este principala cauza a acestor alergii. De obicei, brazii sunt taiati in avans si pastrati apoi in locuri umede, care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului si ciupercilor.

Atunci cand bradul este instalat la tine acasa, aceste ciuperci se dezvolta intr-un ritm alarmant, deoarece gasesc mediu propice, cald si umed. Si rasina bradului este un factor alergen. Contine anumite substante care irita pielea si mucoasele.

Pentru a evita alergiile provocate de bradul de Craciun, este important sa te protejezi, sa porti manusi si fular. Inainte de a aduce bradul in casa, incearca sa il scuturi bine si sa il periezi putin. In acest fel vei indeparta o parte din ciuperci si mucegai. Aseaza apoi bradul intr-o galeata cu putina apa si lasa-l sa se usuce putin inainte de a-l baga in casa si al decora.
 

Decoratiunile de Craciun


Timp de 11 luni pe an, ornamentele si decoratiunile de Craciun sunt depozitate in locuri inchise si neaerisite. In aceste locuri, decoratiunile colecteaza praf si uneori chiar mucegai. Atunci cand scoatem la lumina cutiile cu decoratiuni, apar si simptome precum stranut, tuse sau nas infundat.

Pentru a preveni alergiile, este indicat ca inainte de a decora bradul de Craciun si casa sa stergi foarte bine fiecare obiect in parte. De asemenea, incearca sa folosesti cat mai rar spray-ul cu zapada artificiala , deoarece contine substane chimicale care irita ochii, nasul si plamanii.
 

Dulciurile cu nuca


Deserturile cu nuca, att de apreciate in sezonul festiv, pot insa provoca si numeroase reactii adverse. Persoanele care sufera de diferite alergii alimentare sunt mai sensibile in aceasta perioada, cand mancarea variata vine in cantitati mari. Alte ingrediente care provoaca alergii se numara laptele, ouale, pestele, alunele si faina.

Pentru a evita alergiile alimentare este indicat sa discuti cu persoanele la care mergi la masa de sarbatori si sa le informezi despre alergiile tale. De asemenea, poti aduce chiar tu de acasa, preparate sanatoase .
 

Alcoolul
 

In perioada sarbatorilor de iarna, consumul de alcool atinge cote alarmante, iar pentru unele persoane poate fi un factor alergen extrem de neplacut. Substantele din vin sau tarii pot duce la alergii usoare, caracterizate in special prin stranut. Este astfel indicat sa nu abuzezi de alcool si sa consumi si bauturi nonalcoolice, precum sucuri naturale de fructe sau limonada.

Reactii alergice pot cauza si florile de Craciun, poisenttia sau lumanarile festive, cu diverse arome.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare