Boli

# ecografia dopler #dopler

Ecografia Doppler, o metoda eficienta de a depista afectiunile vasculare

Ecografia Doppler a devenit in ultimii ani una dintre cele mai precise si mai simple modalitati de depistare a afectiunilor vasculare. Aceasta investigatie noninvaziva, nedureroasa ofera specialistilor informatii precise cu privire la starea de sanatate a sistemului circulator. Este folosita ca unealta principala in chirurgie dar si in neurologie datorita numarului mare de date valoroase pe care le ofera.

Aceasta ecografie ce are la baza sonarul ofera informatii pretioase cu privire la morfologia vaselor dar si detalii cu privire la viteza fluxului sanguin la nivel arterial. Cu ajutorul acestei investigatii pot fi prevenite si tratate numeroase boli cu grad de mortalitate ridicat. Testul trebuie realizat la indemnul medicului specialist pentru depistarea, diagnosticarea si tratarea unor afectiuni precum artrita si anevrismul.

Cand trebuie realizata ecografia Doppler

Ecografia vasculara este recomandata in neurologie pentru studierea arterelor carotide la nivel extracranian dar si pentru observarea extinderilor transcraniene. In fapt este principala metoda de depistare a stenozelor carotidiene, responsabile de producerea atacurilor vasculare cerebrale.

Masurare fluxului sangvin ofera informatii pretioase si in cazul stenozelor de pachete varicoase si a stenozelor endoluminale. Doppler-ul este folosit cu succes pentru ajustarea tratamentelor in cazurile de tromboza, inaintea interventiilor chirurgicale si in monitorizarea recuperarilor postoperatorii.

Ce presupune ecografia Doppler

Aceasta investigatie, nedureroasa si neinvaziva trebuie efectuata la recomandarea specialistului, in zonele de interes. In cazurile neurologice zonele de interes sunt arterele carotide, adica partea superioara a corpului de la gat in sus. O investigatie corecta si completa poate dura pana la 40 de minute, timp in care intreaga zona cervico-cerebrala este supusa analizei.

Medicul specialist are in vedere mai multi parametri, insa principalii indicatori monitorizati sunt starea peretilor vasculari, se urmaresc eventualele leziuni, cantitatea de colesterol depusa si prezenta sau lipsa placilor de aterom, tot prin aceasta investigatie pot fi depistate anomaliile si malformatiile la nivelul vaselor arteriale.

In neurologie aceasta analiza este realizata pentru depistarea afectiunilor, apoi pentru ajustarea dozelor de medicamente, in functie de evolutia bolilor. Informatiile obtinute in urma acestui test sunt esentiale pentru ajustarea tratamentelor de lunga durata la pacientii cronici.

Doppler-ul este recomandat si persoanelor care sufera de varice, manifesta amorteli, celor care sufera de diabet si fumatorilor. Daca se doreste monitorizarea membrelor superioare, ecografia se efectueaza in zona trunchiului si membrelor superioare, cu ajutorul unei sonde, specialistul urmareste si capteaza diferite imagini. Monitorizarea vaselor sanguine la nivelul picioarelor se efectueaza supunandu-se analizei strict zona inferioara a corpului.

Datele culese sunt inregistrate pe ecgraful Doppler pentru a fi citite si interpretate de medicul specialist. Acest test nu produce disconfort si durere, singurul inconvenient pentru pacienti este faptul ca trebuie sa se miste cat mai putin pe durata efectuarii investigatiei, iar gelul aplicat pe piele poate transmite senzatie neplacuta de rece la inceput.

O ecografie Doppler corect realizata inseamna precizie si acuratete

O ecografie doppler la pret bun poate fi usor de identificat si poate fi eficienta daca specialistul care monitorizeaza si inregistreaza datele este unul profesionist. Trebuie mentionat ca un medic cu experienta interpreteaza cu mai multa usurinta si rapiditate informatiile, iar datele culese pot fi esentiale pentru diagnosticarea rapida si tratarea unor boli.

Aceasta investigatie este una meticuloasa si trebuie tratata cu maximum de seriozitate, pacientii nu necesita pregatire speciala inainte de ecografie deci poate fi efectuata in siguranta la orice ora, in orice anotimp. Este important de stiut ca medicii nu efectueaza Doppler pentru tot corpul intr-o singura sedinta, deoarece o asemenea investigatie este una de amploare si poate dura cateva zile. Ecografia Doppler este o analiza ce trebuie efectuata cu regularitate de persoanele care sufera de afectiuni cardio-vasculare, diabetici, pacientii fumatori, persoanele care sufera de obezitate si de cei care au colesterolul crescut.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului