Boli

#oboseala #somn #telefon mobil #radiatii #alarma #gadgeturi # display

Dormi cu telefonul mobil langa cap? Risti sa ai probleme cu somnul

Pana sa ajungi sa faci cancer de la radiatiile emise de telefonul mobil, mai degraba te-ai putea confrunta cu probleme serioase cu somnul, din cauza obiceiului de a-l tine la indemana si de a-l butona inainte de culcare. Cercetatorii sunt de parere ca persoanele care dorm cu telefonul langa cap au mai multe probleme cu somnul decat cele care tin telefonul la distanta de ei, pe timpul noptii.

Radiatiile emise de telefoane afecteaza somnul

Descoperirile facute de-a lungul timpului de cercetatori cu privire la modul in care afecteaza telefonul mobil somnul trag un semnal de alarma, in special in randul tinerilor. Acestia sunt din ce in ce mai preocupati de ultimele aparitii in domeniul tehnologiei si isi aleg gadgeturi extrem de sofisticate, care ii fac sa petreaca din ce in ce mai mult timp butonandu-le.

Telefonul mobil iti da somnul peste cap. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatori suedezi si americani de la Universitatile Uppsala (Suedia) si Wayne (SUA), inca din anul 2008.

Cercetatorii au descoperit ca folosirea telefonului cu putin timp inainte de culcare interfereaza cu calitatea si numarul de ore de somn dintr-o noapte.

Radiatiile emise in timpul vorbirii si folosirii gadget-ului ii determina pe utilizatori sa adoarma mai tarziu decat ar trebui. In plus, radiatiile afecteaza calitatea somnului si provoaca dureri de cap si stari de confuzie.

Descoperirile sunt sustinute si de cercetari mai recente, realizate in 2012, la Lighting Research Center, Rensselaer Polytehnic, SUA, care au studiat modul in care se comporta organismul, seara, atunci cand persoanele folosesc telefoane mobile sau alte gadgeturi cu display.

Concluzia a fost ca folosirea telefonului cu cel putin doua ore inainte de culcare afecteaza sever somnul si predispune la stres, depresie, scaderea randamentului scolar, performante profesionale scazute, dar si la alte afectiuni psihice.

Potrivit expertilor, display-urile telefoanelor emit radiatii care suprima secretia hormonilor de somn si impiedica organismul sa intre rapid in stadiile profunde ale somnului, esentiale pentru indepartarea oboselii acumulate in timpul zilei si pentru regenerarea celulara.

Ai telefonul la indemana? Esti tentat sa il butonezi nonstop!

Cercetatorii considera ca nu doar radiatiile emise de telefoane sunt responsabile pentru calitatea indoielnica a somnului, ci si timpul pe care il petreci butonandu-l si obiceiul de a-l folosi inainte de culcare, care au un impact negativ asupra odihnei din timpul noptii.


Statisticile evidentiaza ca trei sferturi dintre tinerii din ziua de azi dorm cu telefonul mobil la indemana, in pat sau pe noptiera, deoarece il folosesc si pe post de alarma, dimineata, la trezire. Potrivit cercetatorilor, obiceiul de a tine telefonul aproape sau de a-l folosi cu putin timp inainte de a adormi, interfereaza cu calitatea si cantitatea somnului din timpul noptii.

Fie ca te joci pe el, ca iti verifici ultima oara mailul sau ca stai pe retelele de socializare, nu te poti abtine sa nu butonezi telefonul, daca il ai in preajma, chiar si dupa ce te bagi in pat. Obiceiul de a sta pe telefon, seara, duce la amanarea orei de culcare si la reducerea orelor de somn din timpul noptii.

Acest comportament nociv, care a devenit un obicei in randul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, afecteaza somnul, dar interfereaza si cu activitatile zilnice, afectand calitatea vietii.


Sursa foto: //wenatexsleepblog.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare