Boli

#dinti sanatosi #control stomatologic #placa bacteriana

Daca ochii sunt fereastra sufletului, gura este oglinda trupului

Asa cum se spune ca ochii sunt fereastra sufletului, gura sau cavitatea bucala este oglinda trupului. Daca in ochii unei persoane putem citi bucurie, entuziasm, dragoste, tristete, suparare, asa si aspectul si sanatatea cavitatii bucale dau informatii despre aspectul si sanatatea acelei persoane.

Numeroase boli au semne care pot fi "citite" la nivelul cavitatii bucale: bolile digestive, respiratorii, diabetul, rubeola, rujeola, scarlatina, intoxicatiile cu metale si multe altele.

O cavitate bucala curata, ingrijita denota o persoana grijulie cu igiena personala, preocupata de aspectul ei exterior si de sanatatea proprie, sociabila si de succes.

Dimpotriva, o gura neingrijita apartine unei persoane neglijente, indolente, nepasatoare fata de aspectul exterior, care nu se respecta si nu-si respecta anturajul si care sufera de boli generale fie ca sunt diagnosticate sau nu. Aceasta deoarece orice afectiune a cavitatii bucale are repercursiuni asupra sanatatii generale.

Incepand cu placa bacteriana si tartrul care cantoneaza sute de microorganisme patogene sau saprofite ce pot patrunde in organism prin saliva inghitita sau pe cale sangvina prin leziunile din cavitatea bucala si terminand cu diferitele infectii si inflamatii produse de caria dentara sau cu cancerele cavitatii bucale.

Afectiunile carioase multiple pot produce sensibilitate sau durere la masticatie, prin urmare alimentele vor fi mai putin rumegate, mai putin impregnate cu saliva si astfel primul timp al digestiei este deficitar, suplimentand activitatea stomacului si aparand bolile digestive. De asemenea spatiile edentate date de dintii lipsa sau mobilitatea dentara din parodontopatii afecteaza masticatia si produce sindroame digestive.

Comunicarea cailor digestiva si respiratorie prin pasajul faringian si prin sinusuri, favorizeaza invazia germenilor patogeni (bacterii, virusuri) din cavitatea bucala in tractul respirator si aparitia bolilor respiratorii. Vecinatatea si chiar includerea radacinilor dentare in sinusul maxilar fac posibila transmiterea infectiilor dentare (parodontite, granuloame, chisturi) si aparitia sinuzitelor cronice precum si a altor afectiuni.

Parodontopatiile in stadii avansate si leziunile carioase multiple, sunt adevarate focare de infectie, care se propaga pe cale sangvina si limfatica si produc afectiuni cardiace, articulare, renale, diabet, boala Alzheimer. Si iata cum din neglijenta sau teama, o banala gingivita sau marmoratie a dintilor se poate transforma in ceva mult mai grav, mai dureros si mult mai costisitor.

Da, exista mecanisme de aparare ale organismului ce neutralizeaza aciditatea bucala si remineralizeaza smaltul si care mentin in echilibru flora saprofita si patogena si nu este grav daca nu ne spalam intr-o seara pe dinti. Dar cand echilibrul se rupe, in perioadele de stres si oboseala de care "ne bucuram" cu totii, atunci imunitatea si capacitatea organismului de autoaparare scade, acesta folosind toate resursele si energia pentru functiile vitale.

Asa apar bolile cu simptomatologie slaba sau absenta, evolutie insidioasa si consecinte din cele mai rele.

Si acum priviti-va in oglinda, cat de sanatos sunteti?

Daca aveti intrebari despre ingrijirea dintilor, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare