Boli

#depresie #sanatatea emotionala #tulburari psihice #ganduri pesimiste

Cum sa-ti imbunatatesti sanatatea emotionala

Grija pentru trupul si psihicul tau te ajuta sa te feresti de problemele de sanatate emotionala, care constituie primul pas catre dezvoltarea tulburarilor psihice. Stresul, surmenajul fizic si mental sau furia interiorizata sunt factori care tulbura echilibrul mental. Iata cum poti sa-ti imbunatatesti capacitatea de a-ti gestiona emotiile in mod corect.
 

Ce este sanatatea emotionala ?


Sanatatea emotionala inseamna sa stabilesti un raport egal al emotiilor si sentimentelor tale, fie ca sunt pozitive sau negative. Oamenii care se pot mandri cu aceasta stare de bine sunt capabili sa faca fata provocarilor vietii, sa construiasca relatii puternice si sa se bucure de o existenta implinita.

Problemele apar atunci cand iti lipsesc urmatoarele caracteristici esentiale pentru o sanatate emotionala de fier:
 

  • stima de sine crescuta si incredere in fortele proprii
  • placerea de a trai si pofta de a te distra, de a rade si de a te simti bine
  • capacitatea de a controla stresul si de a te detasa de micile dificultati cotidiene
  • convingerea ca esti util, necesar si ai un scop in familia din care faci parte
  • disponibilitatea de a invata lucruri noi si de a te adapta schimbarilor
  • un sentiment de implinire pe toate planurile
  • echilibrul intre sarcini si relaxare, odihna si munca


Strategii pentru o buna sanatate emotionala


O ingrijire atenta a trupului tau este primul pas in prevenirea declansarii tulburarilor de ordin emotional . Mintea si organismul se afla intr-o stransa legatura, astfel ca atunci cand iti imbunatatesti conditia fizica, vei simti totodata un plus de bunastare si la nivel psihic.

De pilda, sportul nu doar ca iti tonifiaza musculatura si iti ajuta corpul sa functioneze mai bine, ci ajuta creierul sa secrete endorfine (hormonii fericirii), care te energizeaza si iti aduc zambetul pe buze.

In prima instanta, ai grija sa te odihnesti suficient: majoritatea oamenilor au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a functiona normal in timpul zilei. Intereseaza-te asupra nutritiei de calitate si nu te opri doar la stadiul documentarii: fa eforturi ca meniul zilnic sa iti aduca reale beneficii.

Pentru a te elibera de tensiunile interioare si frustrarile care iti lezeaza echilibrul emotional, este esential sa comunici. Nu interioriza nicio emotie, spune-ti punctul de vedere si rezolva imediat conflictele.

Atunci cand trebuie sa iei o decizie sau cand simti ca cedezi in fata presiunilor de orice fel, ia o pauza si infrunta problemele ulterior. Un ragaz la timpul potrivit iti creste randamentul intelectual si intuitiv.

Nu iti sacrifica niciodata timpul liber, pretuieste-l. Prioritizeaza activitatile care iti fac placere, doar in acest fel iti vei incanta mintea si trupul.

Gandurile pesimiste se refera intotdeauna la nesiguranta viitorului, de aceea secretul fericirii este sa traiesti in prezent: bucura-te de lucrurile frumoase din viata ta si respinge gandurile negative, ele sunt "bacteriile" sanatatii tale emotionale.

In fine, cea mai importanta strategie prin care iti poti mentine sanatatea emotionala este sa nu subestimezi niciodata rolul afectiunii in viata ta: ofera tandrete, caldura si candoare celor dragi. Bucura-te de acelasi lucru din partea lor, daruieste si vei primi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare