Boli

#calciu #alimentatie #lactate

Cum sa previi lipsa de calciu

Ametelile, unghiile moi si subtiri, inclestarea mainilor, ochii care se zbat sau infectiile fungice sunt doar cateva dintre simptomele lipsei de calciu . Desi aceasta este o afectiune de mult ori ignorata de un numar mare de persoane, lipsa de calciu trebuie tratata cu aceeasi seriozitate cu care se trateaza, spre exemplu, gripa.

Cel mai frecvent semn al lipsei de calciu reprezinta ametelile. Acesta pot aparea din senin, cand te ridici din pat, cand mergi sau imediat dupa ce ai depus efort.

Lipsa de calciu poate afecta orice persoana, indiferent de sex sau varsta.


Simptomele lipsei de calciu

 

  • Insomnie;
  • Spasmofilie;
  • Inclestarea si amortirea mainilor si a picioarelor;
  • Unghii moi ;
  • Par degradat;
  • Piele aspra;
  • Aparitia candidozelor;
  • Ameteli repetate;
  • Contractia musculaturii.


De ce apare lipsa de calciu?


De obicei, lipsa calciului apare ca urmare a curelor de slabire drastice, a evitarii produselor care contin calciu, din cauza menopauzei, a menstruatiilor abundente, a nasterii si a alaptarii, a stresului si a consumului drastic de laxative sau diuretice.


Masuri de prevenire a imbolnavirii


O vorba din popor spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca iata cateva metode prin care poti impiedica aparitia lipsei de calciu:


1 Consuma multe lactate – branza, lapte, iaurt, cascaval si alte produse derivate din lapte. Avand in vedere ca piata ofera o mare varietate de astfel de produse, in mod sigur vei gasi ceva care sa fie pe placul tau.

2 Introdu in alimentatie cereale integrale – o portie de cereale cu lapte contine o cantitate consistenta de calciu si vitamina D (care fixeaza calciul in oase) asa ca nu ezita sa mananci in fiecare dimineata, la micul dejun.

3 Consuma coaja de oua – o metoda pe care bunicii nostri o foloseau pentru a trata lipsa de calciu: se piseaza coaja unui ou fiert (eventual se poate folosi aparatul de macinat cafea) si se mananca cate o jumatate de lingurita din praful rezultat, in fiecare dimineata, inainte de micul dejun. Praful de coaja de oua se poate combina cu putina miere si scortisoara pentru a avea un gust mai bun.

4 Stai la soare – cel putin 20 de minute pe zi este recomandat ca pielea sa ia contact cu soarele. In acest fel organismul tau va asimila mai multa vitamina D care are rolul de a fixa calciul in corp.

5 Mananca produse apicole: miere, polen, laptisor de matca , propolis etc.



Alte alimente care contin calciu sunt: bananele (bogate in potasiu ajuta la fixarea calciului), gulia, varza, morcovii, ridichile, patrunjelul, nucile, maslinele, soia, caisele si strugurii.

De evitat: tutunul, alcoolul si sarea. Toate acestea determina pierderi masive de calciu.


Totusi, daca lipsa de calciu ti-a perturbat buna functionare a organismului , nu ezita sa consulti un medic pentru a rezolva de urgenta problema.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare