Boli

#sanatate #depresie #depresie toamna

Cum sa invingi depresia de la inceputul toamnei

Odata cu sfarsitul zilelor lungi si calduroase de vara, multe persoane se simt triste si deprimate. Toamna are insa multe de oferit, iar motivele de bucurie sunt nelimitate.

Pentru multe persoane, sosirea toamnei inseamna sfarsitul distractiei de vara, inceperea activitatilor serioase si a unei noi etape de viata. Aerul racoros isi face prezenta la orele diminetii, astfel ca depresia este mai accentuata la persoanele care iubesc vara in mod special.

Chiar daca urmatoarea vacanta pare indepartata, este indicat sa te gandesti la lucrurile frumoase care te asteapta in cel mai bogat si colorat anotimp al anului.

Iata ce trebuie sa faci pentru a depasi depresia inceputului de toamna:

Gandeste pozitiv. In loc sa te simti melancolic dupa vara care tocmai se termina, incearca sa te concentrezi pe lucrurile frumoase pe care toamne le are de oferit. Gandeste-te la plimbarile prin parcul plin cu frunze aramii, aromele senzationale care incep sa isi faca prezenta in bucatarie si la bogatia de culori din piata.

Imbunatateste modul de a gandi. Atunci cand vine toamna, este foarte important sa te concentrezi pe lucrurile bune si sa privesti acest anotimp ca un nou inceput. Este normal sa iti lipseasca vara cu vacantele sale, zilele luminoase si calduroase, insa nu trebuie sa ramai in trecut.

Incearca sa depasesti acest moment si sa faci din noul sezon o perioada a placerilor intense, care sa te implineasca. Daca te ajuta, fa o lista cu toate lucrurile bune pe care toamna ti le ofera si toate planurile pe care le ai pentru aceasta perioada.

Imbunatateste calitatea vietii tale. Toamna poate fi perceputa ca un nou inceput. Astfel, acum este momentul ideal sa incepi proiecte pe care le-ai amanat toata vara. Slabeste, mergi la o sala de sport, schimba-ti aspectul fizic, tunde-te. Fa orice care sa te faca sa te simti bine si sa te impulsioneze.

Miscarea este intotdeauna un lucru benefic pentru sanatate, reduce stresul si stimuleaza starea de bine. Petrece mai mult timp cu tine, ai mai mare grija de corpul tau. In plus, in aceasta perioada poti citi mai mult, poti merge mai des la film si teatru. Toate aceste activitati te vor binedispune, iar interactiunea cu prietenii tai iti va face bine.

Esti trist?

In unele cazuri, depresia de la inceputul lunii septembrie poate di cauzata de o afectiune medicala. Unele persoane sunt intradevar mai sensibile la trecerea de la un anotimp la altul, in special la trecerea de anotimpul cald la cel rece. Numeroase persoane sunt afectate de sindromul afectiv sezonier, o forma de depresie care dureaza din septembrie pana in aprilie.

Acest sindrom este cauzat de o dereglare biochimica a hipotalamusului, care este declansata de scurtarea zilelor si lipsa luminii din lunile reci de iarna. Pe langa depresie si schimbarile dese de dispozitie, aceasta afectiune se manifesta si prin somnolenta, anxietate, probleme de concentrare si apetit alimentar crescut.

Daca esti ingrijorat de simptomele cu care te confrunti, este indicat sa mergi la un medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare