Boli

#boli #tratament accident vascular #depistare accident vascular # accident vascular #accident vascular cerebral

Cum recunosti un accident vascular cerebral

La fiecare 40 de secunde o persoana sufera un accident vascular cerebral (AVC), la nivel mndial. Este a doua cauza a mortalitatii pe Glob, spun statisticile. Accidentul vascular cerebral poate aparea brusc, in orice moment al zilei. Iata care sunt simptomele care trebuie sa te ingrijoreze:

Semnele unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular apare atunci cand o artera este blocata de un cheag de sange sau cand un vas de sange se sparge.

Aparitia unei dureri bruste si puternice de cap, insotita de incapacitatea de a-ti misca o mana sau piciorul de pe aceeasi parte a corpului si de furnicaturi la nivelul fetei, la nivelul unei maini sau al unui picior, este semn de AVC. De asemenea, mai pot aparea vederea incetosata, ameteala, incapacitatea de a merge drept sau imposibilitatea de a-ti misca muschii faciali. Fiind o urgenta medicala, cel in cauza trebuie sa fie dus cat mai repede la spital.

Cu cat este administrat mai rapid un tratament, cu atat sansele de supravietuire si de recuperare ale pacientului, cresc.

Factori de risc

Persoanele care fumeaza sunt de doua ori mai predispuse la accident vascular cerebral, potrivit American Stroke Association. La fel si cei care au un stil de viata sedentar, persoanele care au hipertensiune arteriala sau tensiune oscilanta sau cei care au ateroscleroza prezinta un risc mai ridicat de a face un AVC.

Un nivel crescut de colesterol este asociat cu un risc crescut de AVC. Si diabeticii sunt de doua ori mai predispusi la aceasta problema de sanatate, in comparatie cu persoanele care nu au aceasta boala. Si o anemie severa poate duce la AVC.

Femeile in varsta de peste 35 de ani care iau anticonceptionale si sunt si fumatoare, sufera de de diabet sau au nivelul de colesterol ridicat prezinta un risc crescut de AVC, potrivit webmd.com.

Persoanele in varsta de peste 55 de ani au un risc dublu de a face AVC.

10% din cei afectati raman cu sechele minore

Un procent de 10% dintre cei care sufera un AVC se recupereaza complet, in timp ce 25% se recupereaza si raman cu sechele minore. Alti 10% vor ramane cu sechele majore, avand nevoie de ingrijiri speciale, iar un procent de 15% dintre cei care au trecut printr-un AVC mor la scurt timp dupa accident, potrivit unor statistici publicate de University Hospital, din New Jersey, SUA. De asemenea, aproximativ 25% dintre cei afectati vor suferi un nou AVC in decursul a cinci ani.

Sursa foto: blog.doctoroz.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare