Boli

#radiatii solare #ultraviolete #arsuri solare #cancer de piele #soare

Cum ne afecteaza radiatiile solare

Radiatiile solare sunt indispensabile vietii, insa in anumite conditii pot avea efecte extrem de daunatoare organismului. O expunere prea lunga la soare se poate solda cu diverse reactii cutanate, unele dintre ele foarte grave.

In ceea ce priveste cresterea patologiilor legate de supraexpunerea la radiatiile solare si a nelinistilor suscitate de diminuarea paturii de ozon, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Organizatia Mondiala de Meteorologie si Programul Natiunilor Unite pentru Mediu au elaborat un indice universal care simbolizeaza intensitatea razelor ultraviolete de la suprafata pamantului si gradul de nocivitate. In general, In Europa, valoarea acestui indice nu depaseste 8, exceptie facand plajele.

In fizica, termenul de radiatie sau raza desemneaza procesul de emisie sau de transmisie de energie sub forma de particule sau unde electromagnetice , ori de unde acustice.

Indicele UV variaza in functie de:

  • Pozitia soarelui pe cer, anotimp, ora, latitudine, altitudine, natura solului;
  • Grosimea stratului de ozon care filtreaza majoritatea razelor UV B;
  • Concentratia de aerosoli sau de poluanti diversi din aer;
  • Nori.

 

Consecintele expunerii la soare

 

1 Pielea

Fiecare persoana poseda un anumit nivel de bronzare care variaza in functie de tipul de piele si care corespunde numarului de ore de expunere la soare pe care pielea le poate tolera.

  • Arsuri solare (eritem actinic). Arsurile solare apar dupa o anumita doza de radiatii UV B resimtite asupra pielii. Aceasta doza variaza in functie de intensitatea razelor UV, de durata la expunere si de sensibilitatea persoanei la soare. Arsura solara este un tip de arsura de gradul I;
  • Reactii de fotosensibilitate. Tegumentul este sensibilizat de interactiunea dintre o substanta fotoreactiva prezenta in piele si radiatiile luminoase capabile sa excite aceasta substanta. Aceasta substanta se gaseste in tegument prin aplicarea externa sau prin absorbtie interna a unor agenti fotosensibilizanti (medicamente, produse cosmetice etc). Aceste reactii de fotosensibilitate sunt de doua tipuri: fototoxicitate care este o reactie fotochimica si fotoalergie care este o reactie foto imunologica;
  • Cancer cutanat. Exista doua tipuri principale de cancere cutanate: carcinoamele si melanoamele. De la an la an, numarul cazurilor de cancer cutanat s-a dublat in Romania. Persoanele cele mai afectate sunt cele care au pielea alba, blonzii sau roscatii cu pistrui, persoanele care se bronzeaza greu si care sufera usor de arsuri solare .

 

2 Ochii

Efectele soarelui asupra ochilor pot favoriza aparitia fotocheratitelor, a conjunctivitei. Ultravioletele contribuie de asemenea la accelerarea formarii cataractei. Peste 20 de milioane de persoane din lume sunt orbi din aceasta cauza. OMS estimeaza ca in peste 20% dintre cazuri, cataracta a fost provocata de expunerea la UV. Privirea catre soare fara ochelari de protectie poate produce grave leziuni oculare, in special la nivelul retinei.

3 Sistemul imunitar

Razele ultraviolete care actioneaza asupra pielii pot avea efecte nocive si asupra sistemului imunitar. Acestea pot induce o imunodepresie fapt ce favorizeaza aparitia anumitor boli infectioase cutanate sau generale.

 

Masuri de protectie

 

Protectie naturala: sistemul pilos (parul de pe corp), stratul cornos, bariera melanica (sistemul fotoprotector de baza care se manifesta prin bronzarea pielii ca reactie a organismului impotriva razelor solare. Sub actiunea razelor UV, melanocitele produc un pigment denumit melanina care va migra spre suprafata pielii);

Protectie artificiala: folosirea in mod repetat a unor produse cu factor de protectie ridicat. In urma cercetarilor stiintifice s-a demonstrat ca utilizarea regulata a cremelor solare pe toata suprafata corpului expus razelor solare poate reduce dezvoltarea keratozelor actinice si a cancerelor spinocelulare. De asemenea, este necesar ca in special in timpul verii sa se poarte ochelari de soare adecvati si sa se evite orele in care intensitatea razelor UV este maxima.
 

Sursa foto: kaiboti.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare