Boli

#alergii #alergii de vara #tratament alergie #simptome alergie

Cum faci fata alergiilor de vara

Chiar daca primavara si toamna sunt anotimpurile care agraveaza alergiile, unele persoane se simt rau si vara. Caldura, umiditatea si poluarea accentueaza alergiile si starea constanta de rau. Invata sa te feresti de alergeni si sa discuti cu medicul ori de cate ori ai nevoie.
 

Ce cauzeaza alergiile de vara?


Ca si primavara, principala cauza a alergiilor de vara este polenul, particule fine eliberate in aer de copaci, iarba si alte plante. Atunci cand polenul ajunge in cavitatea nazala trimite sistemului imunitar un impuls.

Sistemul imunitar percepe polenul ca pe un factor nociv si elibereaza anticorpi, substante care in mod normal ataca bacteriile si virusurile. Anticorpii ataca alergenii, ceea ce duce la eliberarea de histamine in circulatia sangelui. Histaminele declanseaza o serie de simptome, precum mancarimi, stranut, nas infundat sau ochi inlacrimati.

O alta cauza importanta a alergiilor de vara este poluarea. Unul dintre cei mai comuni poluanti este ozonul, care este creat in atmosfera si este o combinatie de raze solare, oxid de nitrogen si hidrocarburi. Cu cat lumina soarelui este mai puternica si vremea mai senina, cu atat stratul de ozon este mai mare.

Alte cauze ale alergiilor de vara sunt insectele precum albinele sau viespile. Chiar daca cei mai multi alergeni se gasesc afara, in aer liber, exista si alergeni de interior. Sporii de mucegai sau praful sunt alte cauze ale alergiilor de vara.
 

Simptomele alergiilor de vara


Printre simptomele alergiilor de vara se numara:

  • nas infundat;
  • ochi inlacrimati;
  • stranut;
  • tuse;
  • mancarimi;
  • respiratie ingreunata.


In cazuri grave, pot exista simptome precum umflarea gatului si a limbii, ameteala, greata si soc. In aceste situatii este indicat sa se mearga de urgenta la spital.
 

Cum se trateaza alergiile de vara


Alergiile de vara se trateaza la fel ca si alergiile de primavara sau de toamna. Antihistaminele reduc simptomele neplacute prin blocarea activitatii histaminelor. Decongestivele elibereaza mucusul din caile nazale pentru a indeparta congestia si umflaturile.

Spray-urile nazale elibereaza caile nazale si imbunatatesc respiratia, insa trebuie folosite doar pe termen scurt. Pe termen lung, aceste spray-uri pot duce la rinita.

Aceste medicamente se pot elibera si fara prescriptie, insa este indicat sa discuti cu medicul inainte de a le lua. Ai grija si la reactiile adverse ale acestor medicamente. Unele dintre ele pot cauza somnolenta, iar altele trebuie folosite in decurs de cateva zile.
 

Stilul de viata si alergiile de vara


Este aproape imposibil sa eviti total alergenii din sezonul cald. Insa poti urma cateva sfaturi pentru a reduce simptomele si pentru a preveni agravarea lor.

Incearca sa stai in casa atunci cand afara este vant sau cand cantitatea de polen este mai mare, in special dimineata. Inchide geamurile si foloseste apartele de aer conditionat sau achizitioneaza un purificator de aer.

Curata bine filtrele de aer din locuinta si sterge frecvent praful. Spala bine si rufele si covoarele, pentru a elimina praful. Dupa ce vii de afara, este indicat sa iti speli parul, deoarece polenul si praful se pot aduna.

De asemenea, este recomandat sa aspiri casa de doua ori pe saptamana si sa porti o masca. Nu te da cu parfum sau alte solutii cu un miros puternic deoarece acestea pot atrage insectele. Evita sa petreci prea mult timp in locurile in care se gasesc multe insecte.

Cand pleci in vacanta ia cu tine toate medicamentele si lotiunile prescrise de medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului