Boli

#nas infundat #congestie nazala #apa salina

Congestia nazala, o pacoste in sezonul rece: 5 moduri de a respira din nou bine

Nas infundat, respiratie dificila, stranuturi, dureri in gat, rinoree de dimineata pana seara, recunosti aceste simptome? Cu siguranta da, intrucat te confrunti cu ele de fiecare data cand racesti. Congestia nazala apare atunci cand in tesuturile nazale se acumuleaza o cantitate prea mare de fluid si este o adevarata pacoste, din cauza faptului ca nu poti respira bine. Inainte de a uri aceasta stare, trebuie sa stii ca ea este un semn ca organismul tau lupta cu un virus sau o bacterie.

Cauze ale congestiei nazale

Cea mai frecventa cauza a congestiei nazale este raceala sau gripa, dar sunt si alte motive pentru care poti avea senzatia de nas infundat:

  • suferi de astm
  • ai o alergie
  • te-ai lovit la cap
  • folosesti in mod excesiv sprayurile nazale
  • ai o infectie a sinusurilor


Sinusurile nu sunt altceva decat cavitati pline cu aer, care te ajuta sa respiri usor si iti ofera rezonanta in timpul vorbirii. Sinusurile sunt captusite cu membrane mucoase, insa atunci cand exista un agent care ameninta sanatatea tractului respirator, cum ar fi bacteriile sau virusurile, aceste membrane se inflameaza si blocheaza drenajul fluidului spre nas si gat. Asa apare congestia nazala sau senzatia de nas infundat.

Congestia nazala se amelioreaza in cate zile, pe masura ce raceala se vindeca, dar cum sa rezisti cateva zile fara sa respiri pe nas, asa cum este normal, si cum sa rezisti cu rinoreea abundenta? Imediat ce simti ca ai nasul infundat de la raceala sau poate chiar de la o alergie, apeleaza la trucuri simple si eficiente, pe care le ai la indemana in casa.

1. Foloseste apa salina

Apa salina este perfecta pentru decongestionarea nasului si pentru eliberarea cailor nazale, astfel incat sa poti respira din nou bine. Dizolva o lingurita de sare intr-o cana cu apa calduta si, cu ajutorul unei pipete, toarna cateva picaturi in fiecare nara.

Daca ti se intampla des sa ai nasul infundat, atunci poate ar fi bine sa-ti cumperi un vas neti, adica un recipient special conceput pentru curatarea sinusurilor si pentru irigatiile nazale.

2. Foloseste bicarbonat de sodiu

La fel ca sarea, bicarbonatul de sodiu are o actiune rapida asupra fluidului adunat in tesuturile nazale si iti decongestioneaza nasul fara efort. Repeta pasii de la apa salina, dar inlocuieste sarea cu bicarbonat de sodiu.

3. Fa bai de aburi

Baile de aburi pot fi o solutie buna pentru ameliorarea congestiei nazale si a rinoreei. Pune la fiert un litru de apa, iar cand incepe sa clocoteasca, adauga cinci-sase pliculete de ceai de mustel sau ceai de galbenele. Lasa vasul acoperit pentru 5 minute. Asaza oala pe un suport, astfel incat sa te poti apleca peste ea. Asaza un prosop pe cap si pe oala, astfel incat aburii sa nu se risipeasca. Inhaleaza aburii pret de cateva minute, pentru a-ti desfunda nasul intr-un mod natural.

4. Apeleaza la clasicul otet

Otetul are un miros puternic, asa ca te poate ajuta sa iti decongestionezi caile nazale. Fierbe o cana cu apa si adauga jumatate de cana de otet. Inhaleaza vaporii cu grija. Chiar daca mirosul este intepator, rezista-i macar cateva minute.

5. Aplica o compresa calda pe fata

Imbiba un prosop curat in apa calda spre fierbinte si asaza-l pe fata, pentru 5-10 minute. Caldura si umezeala vor contribui la eliminarea fluidului.

De asemenea, este indicat sa consumi cantitati mai mari de lichide, in special apa, pentru subtierea fluidului nazal.

Sursa foto: ottawavalleymoms.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare