Boli

#organe #corp uman #inima #plamani #creier #rinichi #ficat

Cele mai importante organe din interiorul corpului uman (I)

Te-ai intrebat vreodata unde este splina si ce rol are aceasta pentru organism? Stii ca ai doi rinichi, un pancreas si un intestin subtire, insa habar nu ai unde sunt pozitionate acestea si care este rolul lor pentru organism? Afla mai multe amanunte despre organele corpului tau pentru a sti cum sa le mentii intr-o forma de sanatate excelenta.

Iata 10 dintre cele mai importante organe interne si modul in care acestea functioneaza in organism:

1 Creierul

Encefalul, popular numit creier, este organul sistemului nervos central, situat in cutia craniana, format din doua emisfere cerebrale simetrice, din cerebel si din trunchiul cerebral. Cele doua emisfere, stanga si dreapta, indeplinesc functii diferite, de aceea adesea sunt comparate cu un matematician si un artist.

Emisfera cerebrala stanga este „matematicianul” din noi, deoarece se bazeaza pe latura rationala si logica, in timp ce emisfera cerebrala dreapta este „artistul” din noi, care se axeaza pe emotii, imaginatie sau intuitie .

Creierul contine un numar impresionant de neuroni, peste 100 miliarde. Peste 10 miliarde de celule transmit si primesc mesaje din diferite parti ale organismului. Chiar daca reprezinta doar 2% din greutatea totala a corpului, creierul consuma 20% din energia produsa.

Sursa foto: //science.nationalgeographic.com

2 Inima

Inima, situata in spatele sanului stang, este un muschi de dimensiunea unui pumn de adult, care cantareste in jur 300 gr. Aceasta functioneaza ca o pompa care face sa circule aproximativ 4-5 l de sange in tot organismul. Contractia cardiaca permite expulzarea sangelui prin artere pana la organe; relaxarea musculara permite umplerea inimii cu sange prin intermediul venelor.

Masurarea pulsului (la nivelul mainii si a gatului) permite observarea functiei cardiace. Frecventa cardiaca normala se incadreaza intre 70 si 75 de batai pe minut.

Sursa foto: //sanatate.jurnalul.ro

3 Plamanii

Plamanii, organe voluminoase cu o consistenta spongioasa, joaca un rol vital deoarece au o functie importanta aceea de a introduce oxigenul in organism. Oxigenul are efect de comburant in corpul uman, adica permite arderea carburantului, respectiv substantele nutritive din alimentatie. Plamanul drept este format din trei lobi, in timp ce plamanul stang are numai doi, insa dispune de un loc pentru inima.

In timp ce inspiri, aerul penetreaza traheea, circula de-a lungul cailor respiratorii (bronhii) pana ajunge in sacii alveolari situati in interiorul plamanilor. Oxigenul care provine din aerul pe care il inspiri trece din aceste alveole in circulatia sangvina. Implicit, dioxidul de carbon este eliminat din sange, in momentul in care expiri.

Sursa foto: //www.breathe-easier.com/

4 Ficatul

Unul dintre cele mai mari organe din corp - ficatul – cantareste aproximativ 1,5 kg. Situat sub diafragma (sept musculo-tendinos care separa cavitatea toracica de cavitatea abdominala), ficatul detina mai multe functii vitale pentru organism. In fiecare minut, nu mai putin de un litru si jumatate de sange traverseaza ficatul.

Ficatul poseda numeroase functii esentiale pentru organism: functia de eliminare a toxinelor (este considerat statia de epurare a organismului), functia de sinteza (fabrica proteinele), functia de stocare (minerale si vitamine), functia imunitara (are rol important in imunitatea celulara si tumorala) etc.

Sursa foto: //www.hepfoundation.org

5 Rinichii

Denumit si organul pereche, rinichii se situeaza de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, sub torace, in spatele abdomenului, in apropierea organelor abdominale (stomac, pancreas, ficat). La fel ca si ficatul, rinichii au rolul de a curata organismul de toxine, insa au si proprietatea de a fabrica hormoni.

Rinichii primesc sange prin intermediul arterelor renale, il trec printr-o serie de tuburi denumite tuburi renale unde este curatat de substante inutile si daunatoare, produse de organism sau preluate din exterior, dupa care sangele se intoarce la circulatia generala prin venele renale. Prin intermediul acestui proces, elementele nutritive sunt transmise in organism prin intermediul circulatiei sangvine, iar cele toxice sunt eliminate prin urina.

Sursa foto: //www.uke.de

Continuarea articolului AICI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare