Boli

#coronavirus # coronavirus romania # coronavirus china

Ce trebuie sa stii despre coronavirus

Coronavirus a infectat deja aproape 4500 de persoane si a ucis cel putin 107, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in China. Numele acestuia, Novel Coronavirus, ne spune ca este un virus nou, specialistii neavand foarte multe informatii disponibile.

Este ingrijorator modul in care se raspandeste, deocamdata necunoscut, si numarul mare de infectii pe care le provoaca, cu mult mai multe decat s-a estimat.

Ce este un coronavirus

Coronavirusurile sunt o familie de virusi care pot provoca diverse boli respiratorii, inclusiv raceala obisnuita. Acesta reprezinta aproape 30% din cauzele infectiilor respiratorii grave ale adultilor.

Coronavirusul este prezent mai des la animale cum ar fi liliecii, pisicile si camilele. Virusul infesteaza inatai animalele, apoi evolueaza si infesteaza oamenii, aparand potentialul transmiterii de la om la om.

Tipuri de coronavirusi

Exista sapte tipuri de coronavirusi de baza care afecteaza oamenii. Patru dintre acestia cauzeaza de obicei boli usoare. Trei sunt mai rari si s-au transmis de la animale. Unul provoaca sindromul respirator acut sever (SARS) care a debutat in China. Al doilea a generat sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si a aparut in Arabia Saudita in 2012. Al treilea este cel care a generat focarul actual.

Cauza focarului actual

Epidemiologii au urmarit focarul actual si au gasit sursa in piata aglomerata a fructelor de mare si pasari de curte din Wuhan, capitala provinciei Hubei din China Centrala. Oficialitatile chineze au anuntat izbucnirea focarului la 31 decembrie 2019.

Nimeni nu stie ce animal a fost responsabil pentru focar, dar se se banuieste ca serpii ar putea fi cauza. De asemenea, exista speculatii care sustin ca liliecii ar fi si ei implicati, dar aceasta idee este doar o speculatie nefondata pana in prezent.

Focarul este inca centrat in orasul Wuhan, dar s-a propagat si in alte parti din China. Pe langa cazurile semnalate in Statele Unite, au mai fost diagnosticati pacienti in Asia, respectiv in Hong Kong, Macao, Taiwan, Japonia, Coreea, Thailanda, Singapore si Vietnam.

Simptomele infectarii cu coronavirus

Coronavirusurile afecteaza sistemul respirator, motiv pentru care simptomele pot fi asemanatoare cu raceala si gripa. Acestea includ tuse, febra, dureri in gat, nas curgator, dureri de cap si senzatia generala de rau.

Totusi, simptomele variaza cu virusul nou care se manifesta mai ales sub forma de febra, tuse si dificultati in respiratie. MERS a provocat simptome respiratorii, 50% din pacienti avand nevoie de ajutor pentru a respira prin ventilatie mecanica. Totodata, au mai fost semanlate probleme gastrointestinale si insuficienta renala.

Exact ca si in cazul coronavirsului actual, pacientii cu SARS prezentau febra, tuse, dificultati in respiratie si chiar diaree apoasa.

Unii pacienti infestati cu coronavirus Wuhan au avut pneumonie, caz in care virusul afecteaza plamanii.

Coronavirusul actual este mai putin periculos

Vestea buna este ca, pana in prezent, noul coronavirus nu pare sa fie la fel de virulent ca SARS sau MERS. Rata mortalitatii in cazul MERS a fost de 36%, pentru SARS de 10%, iar pentru Wuhuan este de aproximativ 4%. Decesele au survenit in cazul pacientilor cu pneumonie, adesea varstnici sau persoane care aveau o afectiune medicala grava.

Coronavirusul are potentialul de a ucide oameni, dar numai pe fondul unui organism slabit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare