Boli

#sedinte recuperare medicala #recuperare medicala

Cand se recomanda sedintele de recuperare medicala?

Recuperarea medicala este o specialitate care se ocupa cu reabilitarea pacientilor in urma unor afectiuni, interventii chirurgicale sau traumatisme asociate cu disfunctionalitati si cu afectarea calitatii vietii. Sedintele de recuperare medicala ajuta la reintegrarea pacientului in societate si la redarea independentei necesare pentru desfasurarea tuturor activitatilor de zi cu zi.

Reabilitarea functionala a pacientului se realizeaza prin proceduri fizioterapeutice si kinetoterapeutice, conform unui plan de recuperare individualizat. Kinetoterapia presupune terapia prin miscare, respectiv exercitiu fizic. Fizioterapia consta intr-un ansamblu de proceduri care utilizeaza agenti fizici, pentru tratarea afectiunilor. Terapiile care utilizeaza curent electric (electroterapia), caldura (termoterapia), energie rece (crioterapia), masaj terapeutic (masoterapia), energie luminoasa (fototerapie - laser), sunt doar cateva dintre procedurile fizioterapeutice utilizate in recuperarea medicala. Iata in ce situatii este nevoie de sedinte de recuperare medicala.

Afectiuni musculo-scheletale

Recuperarea medicala trateaza in special afectiunile la nivelul structurilor aparatului locomotor, acestea fiind asociate cel mai frecvent cu incapacitate fizica. Afectiunile musculo-scheletale tratate prin fizioterapie si kinetoterapie sunt:

  • Diferite tipuri de artroza: spondiloza (cervicala, lombara, toracala), gonartroza (artroza genunchiului), coxartroza (artroza soldului), artroze ale degetelor (poliartroza).
  • Reumatismul abarticular: boli inflamatorii ale tesuturilor moi (muschi, tendoane, ligamente, cartilaje, meniscuri, burse seroase), cum ar fi periartrita, bursita sau tendinita.
  • Reumatism cronic: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta.
  • Afectiuni osoase: osteoporoza, osteopenia, hallux valgus.
  • Afectiuni spinale: recuperarea medicala este utilizata in terapia coloanei vertebrale, pentru tratarea deviatiilor de curbura ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, lordoza), osteoartritei spinale, herniei de disc.

Afectiuni neurologice

Afectiunile neurologice sunt asociate cu disfunctii motorii si senzoriale. Prin urmare, indiferent de tipul bolii neurologice, pacientii beneficiaza de pe urma sedintelor de recuperare medicala. Acestea sunt esentiale in recuperarea pacientului dupa un accident vascular cerebral, pentru ameliorarea sechelelor fizice, cum ar fi ataxia (tulburari de coordonare), tulburarile de mers si pareza. Alte boli neurologice ameliorate cu ajutorul fizioterapiei si kinetoterapiei sunt scleroza multipla, miastenia gravis, boala Parkinson, sechelele post accident vascular cerebral (hemipareze, slabiciune musculara, etc).

Postoperator

Indiferent de tipul de interventie chirurgicala, capacitatile fizice ale pacientului sunt limitate post-operator. In acest context, pacientul are nevoie de o perioada de recuperare. Sedintele de recuperare medicala pot grabi vindecarea tesuturilor si revenirea la activitatile de zi cu zi. Recuperarea medicala este recomandata si dupa interventiile chirurgicale la nivelul sistemului cardiovascular (cum ar fi bypass coronarian), pentru imbunatatirea conditiei fizice la efort.

Traumatisme

Indiferent de severitatea traumatismelor si sechelelor produse, pacientul are nevoie de recuperare medicala pentru cresterea la maxim a calitatii vietii si functionalitatii membrelor/organelor. Traumatismele cranio-cerebrale, traumatismele la nivelul coloanei vertebrale, fracturile, luxatiile, entorsele, accidentarile sportive sunt tratate cu ajutorul sedintelor de recuperare medicale.  

Sarcina si post-partum

Sarcina este asociata cu modificari importante in organism, iar cresterea rapida in greutate poate afecta conditia fizica a femeii insarcinate. Recuperarea medicala este recomandata la gravide, mai ales atunci cand tonusul muscular este redus sau cand acestea se confrunta cu incontinenta urinara. De asemenea, dupa nastere, sedintele de recuperare medicala ajuta la refacerea muschilor perineali.

Afectiuni congenitale si tulburari de dezvoltare

Recuperarea medicala pediatrica este utilizata in ameliorarea simptomatologiei in contextul unor afectiuni congenitale asociate cu disfunctii motorii – distrofia musculara, spina bifida, paralizie cerebrala etc. De asemenea, recuperarea medicala este utilia in cazul intarzierilor de dezvoltare psiho-motorie.

Sindroame dureroase

Principalele beneficii ale sedintelor de fizioterapie sunt tratarea inflamatiei si ameliorarea durerilor. Prin urmare, se recomanda sedinte de recuperare medicala, atunci cand pacientul se confrunta cu o durere acuta sau cronica. Diferite tipuri de nevralgii (cum ar fi nevralgia intercostala), durerile de spate, sciatica, dismenoreea (durerile menstruale) sau durerile abdominale in contextul colonului iritabil sunt ameliorate cu ajutorul recuperarii medicale.

Afectiuni cardiovasculare si pulmonare

Recuperarea medicala este utila pentru imbunatatirea conditiei fizice la efort, in cazul pacientilor cu boli cardiovasculare si pulmonare. In aceasta categorie sunt inclusi cei care au suferit un infarct de miocard, cei care sufera de insuficienta cardiaca, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare, insuficienta venoasa cronica, fibroza chistica.

Asadar, sedintele de recuperare medicala au o multitudine de indicatii terapeutice. Acestea pot imbunatati semnificativ calitatea vietii si pot anula necesitatea altor tipuri de tratamente, inclusiv cele chirurgicale.

Sursa foto: pexels.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare