Boli

#cancer tinere #mamografie #noduli #cancer #cancer de san

Cancerul de san, din ce in ce mai des intalnit la tinere! Tu stii cand e cazul sa mergi la doctor?

In Romania, zilnic, 25 de femei sunt diagnosticate  cu cancer de san, iar varsta de aparitie a maladiei a scazut! Alarmant este ca, in tara noastra, se inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%). In aceste conditii, specialistii sustin necesitatea implementarii programului national de screening pentru cancerul de san.

 In Romania, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor in stadii avansate al bolii. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat.

”Toate tarile civilizate au programe nationale de screening, aceasta fiind si recomandarea UE. Este cazul ca Romania sa se alinieze politicilor de sanatate publica din tarile UE si sa implementeze un program de screening pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani, in concordanta cu recomandarile europene, ” a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), ca urmare a concluziilor din campania „Nu am facut destul”, desfasurata in octombrie – decembrie 2015.

Cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB), 1.025 de femei din sapte judete (Dolj, Giurgiu, Ilfov, Dambovita, Calarasi, Ialomita si Buzau) au fost consultate clinic in perioada octombrie – decembrie 2015.

Dintre cele 1.025 de femei, 87 au fost depistate cu diverse probleme ale sanilor, ceea ce inseamna un procent de 8,5% din numarul total al persoanelor care s-au prezentat la controlul medical. Din observatiile medicilor, cele mai frecvente modificari ale sanilor sunt legate de prezenta formatiunilor palpabile, fixe, de diferite dimensiuni, retractarea mameloanelor, durere la palpare, secretii mamelonare.

Mai ingrijorator este faptul ca 83,7% dintre femeile care au venit la control nu isi facusera anterior niciun control medical al sanilor. Mai mult decat atat, 88% dintre femeile din mediul rural care au participat la caravana nu facusera niciodata o ecografie mamara sau mamografie.
Doar 4,8% dintre cele 1.025 de femei examinate au un istoric de cancer de san in familie, iar 26% dintre femeile cu probleme la sani nu au implinit 40 de ani.



”Daca ar fi sa apelez la strategii de comunicare, as indrazni sa folosesc un slogan ”prezidential”  -DA, PUTEM. Putem fara indoiala si trebuie sa implementam cat mai curand un program national de screening mamar. Autopalparea este la indemana, iar mamografia si ecografia mamara sunt proceduri investigationale disponibile si usor de efectuat. Trebuie sa lasam pudoarea deoparte si sa invatam ca orice, subliniez, ORICE modificare a sanului trebuie sa te indrume catre medic. De asemenea, trebuie sa intelegem ca un cancer nu inseamna automat un destin implacabil si ca stadiul in care se depisteaza boala este esential pentru evolutia ulterioara. Un cancer mamar incipient (tumora infraclinica sau tumora palpabila cu dimensiuni pana in 2 cm) este un cancer CURABIL. Deci... PUTEM!” a declarat medicul oncolog Catalin Costovici.


Recomandari:

  • Autoexaminarea lunara a sanilor. incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.
  • Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.
  • Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.
  • Informatii despre cancerul de san si despre campania nationala de informare cu privire la cancerul de san sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.
     

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare