Boli

#crohn #boala #boala crohn #inflamare #tubul digestiv #colon #inflamarea colonului

Boala Crohn - inflamatia tubului digestiv

Boala Crohn este o tulburare care cauzeaza inflamarea tubului digestiv. Aceasta poate afecta oricare zona din tractul gastro-intestinal, incepand de la gura pana la anus, insa cel mai frecvent produce tulburari la nivelul  ultimului segment al intestinului subtire.

Boala este intalnita cu precadere in randul tinerilor, cei mai afectati fiind cei cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Ce cauzeaza boala Crohn ?

Exista multe teorii despre factorii care cauzeaza boala Crohn, insa niciuna nu a fost dovedita. Teorii recente sugereaza ca boala se transmite pe cale genetica (peste 20% dintre cei care sufera de aceasta boala au o ruda de sange care s-a confruntat cu aceleasi probleme).

O alta teorie destul de probabila este aceea ca boala Crohn este cauzata de un dezechilibru al florei intestinale – s-a observat faptul ca pacientilor care sufera de aceasta boala le lipseste bacteria Faecalibacterium prausnitzii care ar trebui sa fie in intestine.  O concentratie redusa a acestei bacterii sau lipsa lui totala poate provoca o dereglare a sistemului imunitar la nivelul intestinului.   

Simptomele bolii Crohn

Dureri abdominale frecvente a caror intensitate creste dupa fiecare masa;

Crampe abdominale ;

Scaune cu sange;

Constipatie sau diaree cronica;

Infectii ale tractului urinar sau ale vaginului;

Oboseala excesiva;

Lipsa poftei de mancare;

Pierdere in greutate ;

Articulatii care dor

Febra.

Diagnosticarea

Evident, recunoasterea catorva simptome nu este suficienta pentru pronuntarea unui diagnostic. Intotdeauna este necesara parerea unui medic gastroenterolog. Acesta, in urma unor analize de sange, va observa daca exista semne (anemie, de exemplu) specifice acestei boli. De asemenea, un  nivel scazut de proteine poate indica probleme de absorbtie in tractul digestiv.

Prin urmare, va fi necesara o colonoscopie (vizualizarea directa a intestinului gros si a rectului). Aceasta este cea mai sigura analiza pentru depistarea bolii Crohn.

Tomografia computerizata este o alta metoda prin care se poate descoperi maladia Crohn. Aceasta este o tehnica speciala care vizualizeaza intregul intestin si tesuturile din afara sa (cele care nu pot fi vazute la alte analize).

Tratarea bolii Crohn

Desi nu exista medicamente care sa vindece boala, anumite pastile au rolul de a ameliora si preveni inflamatia care determina aparitia simptomelor. Tratamentul medicamentos este bazat pe antiinflamatoare, imunosupresoare, antispastice, analgezice, laxative, antidiareice si, rareori, antibiotice. Din pacate, boala Crohn nu poate fi vindecata. Pe cale chirurgicala se indeparteaza segmentul bolnav al intestinului, insa aceste lucru poate cel mult sa amane inflamarile pentru 3 – 4 ani.

Masuri preventive

Evita consumul de produse lactate – desi sunt sanatoase, produsele lactate pot provoca dureri de abdomen, diaree sau flatulatie persoanelor care sufera de boli intestinale inflamatorii.

Fereste-te de grasimi, mancare grea, cu fibre, fasole, broccoli, varza, fructe (indeosebi citrice) si sucul proaspat al acestora, mancare condimentata, bauturi acidulate, cafea si produse care contin cofeina, alcool sau floricele de porumb (popcorn).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare