Boli

# analize obligatorii # analize femei # analize cancer #analize #cancer

Analize pe care orice femeie trebuie sa le faca pentru a preveni cancerul

Cancerul este una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii in lume. Mii de persoane mor anual in urma acestei maladii necrutatoare.

Cancerul este insa o boala care poate fi prevenita. Depistat la timp, creste foarte mult sansele de supravietuire. Iata ce analize ar trebui sa iti faci, mai ales daca ai in familie rude care sufera sau au suferit de aceasta maladie:

Teste de sange si urina

Aceste probe pot arata prezenta celulelor canceroase, proteine sau alte substante produse de celulele canceroase.

Hemoleucograma. Masoara numarul diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sange. Cancerele de sange pot fi diagnosticate daca anumite tipuri de celule sunt anormale ca numar.

Citologia urinara. Examinarea unei probe de urina la microscop poate revela prezenta celulelor canceroase care pot proveni de la vezica urinara, ureter sau rinichi.

Testele proteinelor sangvine. Electroforeza proteinelor, care examineaza diferitele proteine din sange poate ajuta la detectarea anumitor anormalitati ale proteinelor sistemului imun.

Teste pentru markeri tumorali. Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase care pot fi detectate in sange.

Biopsia

Pentru a stabili sau infirma diagnosticul de cancer, medicul poate recomanda biopsia unei formatiuni suspecte. Biopsia este o procedura in care este recoltata o mica mostra de tesut si analizata in laborator. Anatomopatologul va incerca sa observe celulele normale si anormale. Daca sunt prezente celule anormale, se va incerca sa se stabileasca stadiul evolutiei acestora.

Examen radiologic

Cancerul pulmonar, cel de stomac si cel de intestin pot fi depistate si cu ajutorul imagisticii. Se efectueaza un examen radiologic ale zonei suspecte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare