Boli

#sanatate #alergii #alergie soare #alergii sezonul cald

Esti alergic la soare? Iata cum iti dai seama

Alergia la soare este o problema medicala in care expunerea la soare si lumina puternica provoaca o reactie alergica a pielii. Pentru majoritatea persoanelor sensibile, alergia la soare se manifesta prin pete rosii si mancarimi in zonele care au fost cel mai mult expuse la soare.

O reactie alergica la soare se poate manifesta prin basici dureroase. Exista mai multe tipuri de alergii la soare, printre care prurigo actinic, dermatita actinica cronica sau urticaria solara.

Simptomele alergiei la soare

Simptomele alergiei la soare sunt diferite in functie de tipul alergiei.

Eruptia polimorfa la lumina. Simptomele acestei alergii apar de obicei la cateva minute sau ore de la expunerea la soare. Mai intai apar mancarimile usoare si mici iritatii rosii. Aceste iritatii apar de obicei pe gat, spat, brate, maini si fata. Simtpomele dispar in cateva zile, daca se evita expunerea la soare. Este cea mai comuna forma de alergie la soare.

Prurigo actinic. Apare de obicei la copii si adolescenti. Printre simptome se numara plagi rosi pe piele si mancarimi care se extind si in zonele care nu au fost expuse la soare. Aceasta alergie duce la uscarea si craparea buzelor si apare de obicei pe obraji, gat, urechi, maini si brate. La unele persoane, poate lasa cicatrici.

Dermatita actinica cronica. Se manifesta prin plagi uscate si mancarimi care afecteaza pielea de pe fata, scalp, spate, gat, piept, brate si maini.

Urticaria solara. Simptomele apar in timp de cateva minute de la expunerea la soare si includ mancarimi si basici dureroase. Urticaria solara afecteaza poata pielea, indiferent daca a fost sau nu expusa la soare. Simptomele se imbunatatesc insa rapid, in decurs de o ora daca se evita expunerea la soare.

Cauzele alergiei la soare

Reactiile alergice la soare apar atunci cand radiatiile ultraviolete provoaca schimbari la nivelul celulelor pielii. Aceste schimbari fac ca sistemul imunitar sa identifice din greseala proteinele din piele ca particule nocive. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi care ataca celulele, ducand la astfel de reactii.

Anumite medicamente, substante chimice sau boli pot afecta pielea, care devine mai sensibila la soare. De exemplu, anumite subtante din sampoane sau lupusul pot mari fotosensibilitatea organismului.

Cum se trateaza alergia la soare

Alergia la soare se trateaza cu ajutorul cremelor si unguentelor pe baza de corticosteroizi, antihistaminelor orale sau a corticosteroizilor orali.

Cum sa previi alergia la soare

Limiteaza expunerea la soare. Daca esti sensibil la soare, este indicat sa eviti expuenrea prelungita. Stai departe de razele soarelui in intervalul 10 - 16, atunci cand razele soarelui sunt foarte puternice.

Evita expunerea spontana la lumina. Foarte multe persoane se confrunta cu alergia la soare la inceputul verii, atunci cand se expun dintr-o data la o cantitate mare de lumina. Trecerea de la anotimpul rece la cel cald trebuie sa se faca gradat, astfel incat celulele de piele sa se adapteze la lumina.

Poarta ochelari de soare si haine de protectie. In sezonul cald, nu pleca din casa fara ochelari de soare si haine din materiale naturale, care sa iti protejeze pielea.

Aplica creme de protectie. De asemenea, nu uita sa aplici creme cu factor de protectie solara. Este indicat sa folosesti creme cu factor SPF mai mare de 30, pentru o protectie completa. Reaplica crema la fiecare doua ore.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului