Boli

#aur #argint #bijuterii #alergie

Alergia la bijuterii

Bijuteriile au rolul de infrumusetare, de punere in valoare a trasaturilor, de accesorizare a tinutelor si chiar de a simboliza o legatura puternica, dar ce te faci atunci te afli in situatia in care esti alergic la un metal pretios?


Alergia la nichel


De obicei nichelul este metalul care provoaca cel mai des alergii, denumite medical alergii de contact. Cel mai rau este faptul ca nichelul este un metal care se adauga la prelucrarea bijuteriilor din aur si argint (acestea nu pot fi modelate in stare pura).


De asemenea, nichelul este un metal care se adauga si in aliajele de la suprafata telefoanelor  metalice, asadar, cei care sufera de o astfel de alergie par sa nu mai aiba nicio scapare. Eruptiile cauzate de telefoanele invelite in nichel  pot sa apara la nivelul degetelor sau pe ten.


Atentie, transpiratia favorizeaza si agraveaza alergia la nichel, asa ca dusurile dese vor stabiliza intr-o oarecare masura problema.


Alergia la argint


Alergiile la argint sunt destul de rare si de-a lungul timpului au fost inregistrate putine cazuri. In plus, argintul se gaseste in stare pura de prea putine ori, asa ca este foarte probabil ca alergia dezvoltata la o bijuterie din argint sa fie totusi provocata de un alt material din aliaj (cum ar fi nichelul).


Totusi, atunci cand apare, alergia la argint se manifesta prin inrosire , mancarimi   si senzatie de iritatie in zona in care a fost purtata bijuteria.


Cel mai bine ar fi ca atunci cand iti cumperi bijuterii sa le cauti pe cele care au simbolul 925  inscriptionat in interior  (92,5% pur).


Alergia la aur


Ca si in cazul argintului, alergiile la aur sunt foarte rare, dar ele pot exista. Acesta alergie se manifesta prin inrosirea zonei si mancarimi. Pentru a vedea daca alergia este cu adevarat provocata de o bijuterie din aur, este recomandat sa te feresti de aceasta pentru 8 saptamani. Daca in acest timp alergia iti dispare, iar la purtarea bijuteriei, problemele apar, este bine sa mergi la un medic dermatolog pentru a-ti face o analiza completa.


Cum poti scapa de alergiile la bijuterii


Cea mai simpla solutie este sa renunti pentru o perioada de timp la bijuteriile care iti provoaca alergii si sa incerci sa le porti din nou dupa cateva luni.


Totusi, daca iti doresti foarte mult sa porti bijuteriile respective, poti merge la un bijutier pentru a inveli metalul intr-un fel de lac transparent care blocheaza accesul metalului la piele.


De asemenea, este important sa porti bijuteriile pe pielea curata, uscata si lipsita de resturi de sapun sau detergent care pot agrava alergia.


Din pacate, nu exista pastile care sa trateze aceste alergii, ci doar cateva care sa amelioreze cat de cat simptomele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare