Boli

#somn #cafea #mituri #odihna #program #odihna in weekend

Adevarul din spatele miturilor legate de somn

Adormi la televizor in fiecare seara cu telecomanda in mana, mananci consistent chiar inainte de culcare, cafeaua este prietena ta buna la orice ora din zi, dar mai ales din noapte? Esti in grupul milioanelor de oameni care indura cu stoicism o lupta nedreapta cu tulburarile de somn, fara sa ia masuri. Iata 5 mituri despre somn si adevarul din spatele lor!

Mitul celor opt ore minime de somn

Ceea ce ti se potriveste tie s-ar putea sa nu i se potriveasca si celuilalt. "Somnul unei persoane este genetic predeterminat. Unii oameni au nevoie de mai mult somn, altii dorm mai putin", explica doctorul Michael Decker, purtatorul de cuvant al Academiei Americane pentru medicina somnului.

Daca te simti odihnit chiar daca ai dormit mai putin de opt ore, inseamna ca ai un ritm biologic echilibrat si nu ai de ce sa il dai peste cap. O metoda simpla prin care poti sa iti dai seama daca te odihnesti suficient este aceea prin care vezi daca adormi de cum ai pus capul pe perna. Daca iti ia cel putin 15 minute inseamna ca ai un program corect de somn, in schimb daca adormi instant, ai nevoie de mai multa odihna.

Mitul orelor multe de somn benefice sanatatii

Cu cat dormi mai mult, cu atat mai sanatos vei fi. Nimic mai fals, spun medicii. Exact cum cei care dorm mai putin de sase ore pe noapte vor ajunge sa aiba probleme cu inima, diabetul si obezitatea, la fel cei care se odihnesc prea mult risca sa moara prematur.

Un sondaj condus de American Cancer Society spune ca cei care dorm mai mult de noua ore au o rata a decesului cu 30% mai mare decat cei care dorm sapte-opt ore pe noapte.

Mitul recuperarii somnului in weekend

Ar trebui sa incerci sa iti schimbi programul zilnic, caci cele doua, trei ore petrecute in plus sambata in pat nu vor substitui lipsa somnului din timpul saptamanii. Desi pe termen scurt te vei simti mai bine, in viitor vei avea de suferit.

"Lipsa somnului se traduce prin consecinte pe termen lung. Exista repercusiuni chiar daca numai intr-o singura noapte nu te-ai odihnit suficient", potrivit directorului Institutului Sleep to Live Robert Oexman din SUA.

Mitul relaxarii in fata televizorului inainte de culcare

Nimic mai fals! Expertii spun ca ar trebui sa opresti televizorul cu cel putin o ora inainte sa te culci. Cand te relaxezi, ritmul cardiac incetineste si muschii se detensioneaza, insa acest lucru nu se intampla atunci cand privesti la TV. Lumina albastra a ecranului tine creierul activ, pacalindu-l ca este timpul sa se trezeasca.

Sursa foto:geniusbeauty.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare