Boli

#prevenire accident vascular cerebral #accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral – ce este, cum se manifesta si cum poate fi prevenit

Accidentul vascular cerebral nu mai este de mult timp o necunoscuta, iar acest lucru ar trebui sa fie pentru toata lumea un semnal de alarma. Fiind a sasea cauza majora de deces la nivel mondial, conform OMS, aceasta afectiune trebuie tratata cu maximum de seriozitate.

In acest sens, este deosebit de important sa i se recunoasca simptomele, astfel incat sa se poata apela in cel mai scurt timp de la declansare la ajutor. De asemenea, chiar daca prevenirea AVC-ului este destul de complicata, exista mijloace prin care riscul aparitiei sale poate fi diminuat. Eliminarea stresului, pe cat se poate, ar fi unul dintre ele. Alaturi de acesta, putem sa acordam mai mare atentie stilului de viata, mai exact, sa mancam sanatos, sa face mai multa miscare si sa renuntam la vicii.

Ce este accidentul vascular cerebral?

Cunoscut si sub numele de atac cerebral, AVC-ul este o afectiune care apare atunci cand fluxul de sange catre o parte a creierului este intrerupt sau redus semnificativ. Astfel, tesutul nu mai primeste in mod corespunzator oxigen si nutrimente, iar celulele incep sa moara.

Exista doua mari tipuri de accident vascular cerebral: AVC ischemic si AVC hemoragic. Primul este cel mai des intalnit tip, in special in randul persoanelor in etate, si netratat la timp poate conduce chiar la deces.

AVC-ul ischemic apare atunci cand fluxul sangvin dintr-o zona a creierului este intrerupt de un cheag, iar cel hemoragic atunci cand un vas de sange se sparge si cauzeaza leziuni cerebrale.

Care sunt principalele simptome ale accidentului vascular cerebral?

Pentru a diminua complicatiile ce survin in urma unui AVC este necesar sa se apeleze inca de la detectarea principalelor simptome la ajutor de specialitate.

  • vedere incetosata sau vedere dubla;

  • confuzie si sau dificultati de intelegere;

  • dificultati de vorbire;

  • amortirea unui brat, a unui picior sau a unei parti a fetei;

  • ameteala si pierderea echilibrului;

  • stare de oboseala inexplicabila.

Inceperea cat mai rapida a tratamentului face ca sansele de reabilitare a pacientului sa creasca semnificativ.

Ce presupune recuperarea dupa un accident vascular cerebral?

Recuperarea dupa AVC este un proces complex, al carui scop este de a ajuta pacientii care au trecut printr-un AVC sa isi redobandeasca aptitudinile pierdute si sa isi recapete independenta.

Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare dupa AVC din Romania, considera ca cea mai buna metoda prin care bolnavii se pot bucura din nou de o viata normala este abordarea multidisciplinara.

De aceea, in procesul de reabilitare participa intreaga echipa de medici specialisti, alaturi de medici psihiatri si psihologi clinicieni cu vasta experienta. Fiecare pacient beneficiaza de un tratament diferit, personalizat in functie de nevoile sale individuale.

Recuperarea dupa AVC in cadrul spitalului Polaris Medical imbina tehnicile clasice, cum ar fi terapia logopedica si cea ocupationala, cu noi metode de reabilitare: CIMT (Constraint-Induced Movement Therapy), BWSTT (Body-Weight Supported Treadmill Training), stimularea electrica neuromusculara transdermala, stimularea magnetica transcraniana, reabilitarea prin realitatea virtuala etc.

Combinarea rationala a procedurilor a condus de-a lungul timpului la rezultate de exceptie, cazuri considerate „irecuperabile” depasindu-si patologia si redevenind membrii activi ai comunitatii.

Cum se poate preveni accidentul vascular cerebral?

Nici anii nu pot fi dati inapoi si nici istoricul familial nu poate fi schimbat, insa sunt cateva moduri prin care riscurile pot fi tinute sub control:

  • tensiunea arteriala – este necesar sa fie monitorizata si, daca este ridicata, sa primeasca tratamentul adecvat;

  • greutatea corporala – este recomandat sa se mentina o greutate corporala in limitele normale si, in caz de obezitate, surplusul de kilograme sa fie eliminat in mod corect;

  • activitatea fizica – este indicat sa se creeze un program zilnic de exercitii fizice si, ori de cate ori este posibil, sa se aleaga mersul pe jos in locul deplasarii cu mijloacele de transport personale sau in comun;

  • alcoolul – este important ca bauturile alcoolice sa fie consumate cu moderatie, in special cele foarte tari;

  • fibrilatia atriala – se manifesta prin batai neregulate ale inimii, care favorizeaza formarea de cheaguri de sange, fapt pentru care necesita un tratament imediat;

  • fumatul – ingrosand sangele si crescand cantitatea de placa depusa pe artere, fumatul este extrem de daunator, iar renuntarea la acest obicei nu doar ca reduce riscul de a face AVC, dar imbunatateste viata in totalitate;

  • odihna si relaxarea – este indicata crearea unui program de odihna si respectarea acestuia, precum si eliminarea, pe cat se poate, a factorilor de stres din viata de zi cu zi;

  • alimentatia – este recomandat sa se manance echilibrat, fara prea multe grasimi, sare si dulciuri.

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare