Boli

# sinusuri sanatoase #sanatate #sinusuri

5 metode de a-ti pastra sinusurile sanatoase

Sinusurile sunt mici cavitati osoase aflate la nivelul fetei, care indeplinesc roluri importante in respiratie, vorbire si perceperea mirosului. Cei care se confrunta cu inflamatii ale sinusurilor stiu cat de dureroase si persistente sunt aceste suferinte sinusale, care apar cu precadere in sezonul rece. Pentru a le evita, putem utiliza anumite metode de curatare si eliberare a sinusurilor.

Ce trebuie sa stii despre sinusuri?

Sinusurile sunt spatii situate in oasele craniului, care comunica intre ele si cu fosele nazale. Fiecare persoana are in total 8 sinusuri, grupate in perechi, astfel:

  • doua sinusuri maxilare – localizate in osul maxilar, de-o parte si de alta a nasului
  • doua sinusuri etmoidale – localizate intre ochi si nas, sub globul ocular
  • doua sinusuri sfenoidale – localizate deasupra ochilor, chiar sub arcada osului frontal
  • doua sinusuri frontale – localizate la nivelul fruntii.

Sinusurile trebuie sa fie mereu umplute cu aer si captusite cu o mucoasa respiratorie. Mucusul produs de sinusuri se dreneaza prin cavitatea nazala si are rolul de a proteja caile respiratorii de praf, alergeni, poluanti. De asemenea, sinusurile ajuta la oxigenarea creierului si influenteaza emisia vocala, oferind rezonanta vocii.

Mucoasa sinusala regleaza temperatura aerului inspirat, ceea ce ne permite ca iarna sa nu inhalam aerul rece direct in caile pulmonare.

Cum apare sinuzita?

Cea mai frecventa boala care afecteaza sinusurile este sinuzita. Deseori, dupa o raceala puternica, gripa sau o infectie bacteriana a tractului respirator, mucusul din sinusuri nu mai poate fi eliminat corespunzator, ducand la inflamatie si suprainfectie bacteriana. Sinuzita se manifesta sub forma unei complicatii a unei raceli, care se prelungeste peste 14 zile.

Factorii care favorizeaza aparitia sinuzitei includ:

  • polipii nazali sau vegetatiile adenoide – tesuturi limfoide care cresc in nas, de obicei in copilarie, si pot bloca pasajele nazale si sinusurile
  • rinita alergica – inflamatia cronica si congestia nazala cauzata de alergii impiedica drenarea sinusurilor
  • deviata de sept – restrictioneaza caile de drenaj ale sinusurilor
  • complicatii dupa unele afectiuni: otita, mastoidita, fibroza chistica.

Cum iti pastrezi sinusurile sanatoase?

Pentru a preveni inflamatia sinusurilor trebuie sa eviti factorii care ar putea sa o provoace. in plus, in sezonul rece poti pune in aplicare urmatoarele 5 metode de a pastra sinusurile sanatoase.

Curatarea cailor nazale cu solutii saline

Nasul poate fi curatat cu ajutorul unei solutii saline pe care o poti prepara acasa. Se foloseste apa sarata sau apa de mare, pentru ca are proprietati antibacteriene si antiseptice. Iata cum se prepara. Amesteci o jumatate de lingurita de sare de mare intr-un pahar cu apa calduta. Atentie, nu se va folosi apa de la robinet, ci apa plata imbuteliata sau apa fiarta si racita. Apoi, deasupra chiuvetei, astupi o nara si tragi apa pe nara libera, dupa care lasi apa sa curga pe nara care fusese astupata. Repeta procedeul cu cealalta nara.

Pentru curatarea zilnica a nasului pot fi folosite de asemenea picaturile cu ser fiziologic sau sprayurile cu apa de mare.

Inhalatii cu infuzii din plante

Un remediu foarte des folosit pentru drenarea sinusurilor este inhalatia. Practic, intr-un vas mai mare, faci o infuzie din plante (cimbrisor, menta, salvie) si inhalezi aburii, stand cu un prosop deasupra capului. O alta varianta este adaugarea in apa fiarta a catorva picaturi de uleiuri esentiale din plante: ulei de eucalipt, levantica, citrice, bergamota. Aceste remedii din plante au efecte antibacteriene, antiinflamatoare, decongestionante.

Hrean ras cu miere

Mirosul puternic al hreanului ajuta de asemenea la decongestionarea cailor respiratorii. Pur si simplu rade putin hrean, adauga putina miere, apoi mesteca un varf de lingurita din amestecul obtinut. Mesteca pana simti ca poti respira usor, nu trebuie neaparat sa inghiti hreanul respectiv, daca nu iti place.

Ceai de ghimbir

Radacina de ghimbir este de asemenea un bun decongestionant pentru sinusuri. Ceaiul de ghimbir simplu sau combinat cu ceai verde, scortisoara, lamaie ajuta la mentinerea sanatatii cailor respiratorii. Este bine sa indulcesti aceste ceaiuri cu miere, un ingredient important pentru mentinerea imunitatii.

Umidificarea aerului

Este bine sa folosesti in locuinta un umidificator, mai ales in sezonul rece, cand aerul are tendinta de a fi uscat din cauza sistemelor de incalzire. Aerul umidificat ajuta la mentinerea in parametri normali a mucoasei din interiorul nasului si sinusurilor, prevenind blocajele si inflamatiile.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare