Bolile cardiovasculare sunt tot mai des intalnite, iar nutritionistii le-au supranumit pe acestea “ciuma” secolului 21. Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare il reprezinta infundarea arterelor la care se ajunge in timp, prin alegerea si consumarea unor alimente nepotrivite.
Arterele se ocupa de transportarea oxigenului si a substantelor nutritive catre inima si creier. Aceste artere ar trebui sa fie puternice si flexibile, astfel incat sangele sa curga prin ele cu usurinta. Totusi, pe masura ce imbatranesti, in interiorul arterelor se fac depozite de colesterol , deseuri celulare sau calciu. Toate aceste substante depuse pe peretii arterelor reduc viteza cu care sangele circula sau ii potbloca acestuia accesul, provocand bolile cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau chiar atacuri de cord.
Blocarea arterelor este asociata cu alimentatia nepotrivita. Mancarurile prelucrate, cele cu grasimi si multe chimicale duc in timp la blocarea arterelor provocand, pentru inceput, dificultati de respiratie sau dureri in piept. Totusi, exista si o serie de alimente care curata foarte bine arterele si indeparteaza depozitele de grasime acumulate de-a lungul timpului.
Asadar, iata ce alimente ar trebui sa consumi mai des in acest sens:
Usturoi
Usturoiul este folosit din timpuri stravechi pentru tratarea bolilor de inima si hipertensiune, iar un studiu recent a demonstrat ca usturoiul poate inhiba calcifierea arterelor. Un alt studiu realizat de un medic german a aratat ca persoanele care consuma in mod frecvent pudra de usturoi au arterele mai curate si sangele circula cu rapiditate, oferind inimii si creierului nutrientii necesari.
Struguri
Strugurii, mai exact flavonoidele din acestia sunt benefici in prevenirea formarii cheagurilor de sange si impiedica formarea depunerilor de grasime. Consuma cel putin jumatate de kilogram de struguri saptamanal pentru a mentine arterele perfect curate.
Fructe de padure
Zmeura, afinele sau murele sunt si ele bogate in flavonoide, asemenea strugurilor, asa ca au acelasi efect de curatare a arterelor. Consuma-le ca atare sau in diverse prajituri, de preferat preparate in casa, cu o cantitate redusa de zahar.
Mere
Merele contin pectina, o substanta care are puterea de a scadea nivelul colesterolului din sange si, astfel, de a indeparta grasimile de pe peretii arterelor. Consuma merele ca atare sau sub forma de sub, ori ca si desert (mar cu biscuite si scortisoara).
Spanac
Spanacul are in compozitia sa luteina, o substanta care previne atacurile de cord prin mentinerea arterelor curate si prin impiedicarea acumularii de colesterol la nivelul vaselor de sange.
Alte alimente care mentin arterele curate sunt:
- Carnea de peste (somon, ton etc)
- Ulei de masline
- Rosii
- Ceai verde
-
Rodie.