Boli

# femei peste 40 de ani # investigatii recomandate femeilor #investigatii judiciare

11 investigatii medicale recomandate femeilor de peste 40 de ani

Obisnuim sa mergem la medic doar atunci cand apar semnele unei afectiuni. Insa preventia este mult mai simpla decat vindecarea. Dupa varsta de 40 de ani, multe functii ale organismului intra in declin. De aceea, consultul medical de rutina are o importanta cruciala pentru depistarea tulburarilor de sanatate si pentru prevenirea afectiunilor specifice inaintarii in varsta. Iata lista investigatiilor medicale recomandate femeilor ce au depasit varsta de 40 de ani.

1. Examenul clinic mamar

Investigatia poate depista noduli la nivelul sanilor. Nodulii sunt formatiuni dure neregulate care se simt prin palpare. Desi de obicei acestia sunt necancerosi, uneori ei anunta existenta cancerului de san. Investigatiile suplimentare confirma sau infirma cancerul de san.

Examenul se efectueaza prin examinarea atenta a sanilor care urmareste modificari ale dimensiunii sanilor sau ale pielii care ii acopera. De asemenea, medicul palpeaza sanii pana in regiunile axilare, pentru a depista prezenta nodulilor.

Investigatia se efectueaza anual la medic.

2. Mamografia

Mamografia este o investigatie radiologica care depisteaza formatiuni suspecte la nivelul sanului, dar si cancerul de san, chiar in stadiul incipient. Aceasta trebuie efectuata anual si este absolut necesara celor care au avut in familie cazuri de cancer de san.

3. Examenul pelvin

Examenul pelvin se realizeaza la sectia de obstetrica si ginecologie, de catre medicul ginecolog. Presupune inspectia vulvei si a vaginului prin utilizarea unor instrumente ginecologice care dilata vaginul (speculul sau valvele). Poate include palparea colului uterin, uterului, trompelor uterine si ovarelor – medicul introduce doua degete in cavitatea vaginala si palpeaza burta cu cealalta mana.

Examenul pelvin aduce informatii despre starea organelor genitale interne – pozitia, dimensiunea, existenta chisturilor sau fibroamelor. De asemenea, in cadrul acestui examen se pot recolta secretii care sunt trimise la laborator pentru a identifica anumite infectii genitale.

4. Testul Babes-Papanicolau

Testul Papanicolau este o analiza ce permite identificarea structurilor canceroase de la nivelul colului uterin. Testul poate fi efectuat in cadrul unui consult ginecologic si presupune recoltarea de tesut cervical prin razuirea celulelor de la acest nivel, cu ajutorul unui instrument special.

5. Monitorizarea tensiunii arteriale

Este important sa-ti verifici regulat tensiunea arteriala, deoarece hipertensiunea se poate instala de la aceasta varsta si poate ascunde afectiuni cardiovasculare grave. Tensiunea arteriala normala este de 120/80 mmHg.

6. Monitorizarea glicemiei

Stilul de viata nesanatos ne predispune la diabet zaharat. De aceea, dupa varsta de 40 de ani este necesara monitorizarea glicemiei anual, mai ales in cazul persoanelor ce au rude care sufera de diabet.

7. Profilul lipidic

Acesta este un set de analize care aduce informatii despre nivelul grasimilor din sange. Un nivel ridicat de grasimi poate indica prezenta aterosclerozei cu risc ridicat de infarct miocardic. Mentinerea sub control a acestor parametri este esentiala pentru prevenirea bolii coronariene si infarctului de miocard.

8. Consult oftalmologic

Riscul de aparitie a glaucomului (boala progresiva ce distruge ochiul si care poate produce orbire) creste odata cu inaintarea in varsta. Dupa varsta de 40 de ani se recomanda o vizita la medicul oftalmolog la fiecare 2-4 ani.

9. Testul DXA

Acest test se efectueaza cu ajutorul razelor X si are rolul de a verifica densitatea mineralelor in oase, dar si de a depista riscul de fracturi si osteoporoza. Osteoporoza este o boala care se manifesta prin fracturi ale oaselor cauzate de actiuni obisnuite (cazatura, tuse, aplecare). Boala afecteaza mai frecvent femeile si persoanele predispuse genetic (care au in familie alte cazuri de osteoporoza).

10. Teste care identifica boli cu transmitere sexuala

Acestea sunt recomandate mai ales femeilor care au mai multi parteneri. Testele includ analize de sange, de urina sau de secretii vaginale si identifica infectii precum Chlamydia, sifilis, gonoree, HIV.

11. Colonoscopia

Cancerul de colon este tot mai frecvent in randul persoanelor de peste 50 de ani. Colonoscopia este o investigatie prin care se examineaza intestinul gros, cu ajutorul unui tub flexibil introdus prin anus. Tubul are atasat o camera video care capteaza imagini de la acest nivel. Astfel, pot fi identificate precoce structurile anormale care pot deveni canceroase.

Desigur, acestea sunt cele mai comune investigatii medicale recomandate pentru femeile de peste 40 de ani. Exista si alte investigatii medicale care se recomanda in mod particular persoanelor ce prezinta risc ridicat pentru anumite afectiuni.

Asadar, screeningul medical este foarte important la orice varsta, dar cu precadere dupa ce s-a atins varsta de 40 de ani.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare