Boli

#intolerenta la gluten #Ziua Mondiala a Bolii Celiace #boala celiaca

Ziua Mondiala a Bolii Celiace. Tot ce trebuie sa stii despre intolerenta la gluten

Astazi este marcata Ziua Mondiala a Bolii Celiace, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna multifactoriala care apare de regula la persoane cu predispozitie genetica si este declansata de consumul alimentelor ce contin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantitati extrem de mici de gluten declansaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, conducand la distrugerea vilozitatilor intestinale si implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.

Boala celiaca poate aparea la orice varsta, preponderent la femei fata de barbati. Daca este nediagnosticata, se ajunge la subnutritie si chiar la complicatii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumita si “boala cameleon”, boala celiaca are peste 300 simptome si afectiuni asociate. Iata care sunt simptomele frecvent intalnite ale bolii celiace

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greata, flatulenta etc). Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, intarzieri de crestere, abdomen marit, dificultati de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boala celiaca. La femei, boala celiaca se poate asocia cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Daca exista diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma, ar trebui efectuate si analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidata.

Fiind o boala cu predispozitie genetica, rudele de gradul 1 ale pacientilor diagnosticati cu boala celiaca au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiaca pe parcursul vietii.

Tratamentul in boala celiaca este o terapie exclusiv nutritionala – Dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz. Iata lista alimentelor permise si interzise

Sursa foto: eatright.org

  •   2017-05-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din boli

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog:  Molarii de minte neerupti, spaima dintilor sanatosi

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog, specialist in chirurgie dento-alveolara

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog:  Mituri despre implantul dentar

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog, competenta in implantologie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii