Boli

#boli #boli rare #sindromul susac #sergere memorie

Sindromul Susac, boala care iti poate sterge memoria la intervale fixe

Jess Lydon este o tanara de 19 ani din Marea Britanie care sufera de o boala extrem de ciudata, care i-a transformat viata intr-un cosmar. Jess este nevoita sa traiasca de ani buni doar prezentul, deoarece memoria sa se reseteaza la fiecare 24 de ore. Vinovat de aceasta situatie pare sa fie sindromul Susac, o afectiune ce poate reseta memoria la intervale de timp fixe.

Jess nu are trecut

Tanare Jess Lydon poate spune ca nu are niciun trecut, deoarece ea isi poate aminti doar cele mai recente activitati. Ea uita chiar si ca a luat pranzul sau ce a facut dimineata. Aceasta afectiune este una extrem de periculoasa si foarte rara. In lume exista doar 250 de persoane care sufera de sindromul Susac.

Din cauza acestei afectiuni, Jess nu isi poate forma nici propria personalitate si este dependenta de mama sa.

Sindromul Susac, prezent cel mai frecvent la femei

Potrivit cercetarilor realizate pana in prezent, sindromul Susac apare in special la femei, la varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Multi medici nici nu stiu despre existenta acestei boli. Chiar medicul de familie al lui Jess se afla printre acestia. El a diagnosticat-o initial pe tanara cu vertigo, o afectiune ce se caracterizeaza prin ameteli frecvente si foarte puternice, dar si dezechilibru locomotor.

Din cauza acestei afectiuni, Jess poate spune ca practic nu mai are dreptul la viata. Ea a fost nevoita sa renunte la scoala si nici nu a mai putut continua jobul part-time pe care il avea la o gradinita. In plus, a fost parasita si de iubit in momentul in care a fost diagnosticata cu aceasta boala rara.

Cu toate acestea, din cauza sindromului Susac, Jess asteapta in fiecare zi ca acesta sa vina la ea, desi mama tinerei spune ca baiatul a parasit-o in urma cu doi ani.

Pe langa problemele de auz si de vedere, Jess se confrunta uneori si cu mari migrene de cap si ameteli, de aceea de cele mai multe ori isi petrece timpul prin spitale. Medicii nu au gasit insa un tratament care sa vindece aceasta boala. Ei au descoperit in schimb ca pot atenua efectele bolii cu ajutorul imunosupresoarelor si al preparatelor antitrombotice. Medicii spun insa ca pacientii reactioneaza diferit la aceste tratament, de aceea uneori acestea pot atenua efectele bolii, insa in unele cazuri le pot agrava, astfel incat pacientul sa ajunga in stari si mai grave.

Ce este sindromul Susac

Sindromul Susac a fost mentionat si descris pentru prima oara in anul 1979, catre Dr, John Susac. Aceasta boala reprezinta triada clinica care include encefalopatia, ocluzia ramurilor arterei retinale si pierderea bilaterala a auzului.

Cauzele care duc la acest sindrom nu au fost insa descifrate, dar se presupune ca boala s-ar declansa din cauza unei reactii autoimune si a microemboliilor.

Persoanele care sufera de acest sindrom isi revin in general spontan, insa ele raman cu sechele ce se manifesta sub forma unor tulburari locomotorii sau cognitive. De obicei, pacientii raman cu un deficit al auzului si al vederii, insa surditatea si orbirea apar in cazuri foarte rare.

Sursa foto: kanald.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare