Boli

#fribrom uretin #ginecologie #chirurhie

Simptome si tratament pentru fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumora beninga, necanceroasa, care se dezvolta din muschiul uterin. Acesta apare de obicei la aproximativ 50% dintre femeile trecute de varsta de 40 de ani, asadar este o afectiune ginecologica destul de frecventa. Fibromul uterin poate fi tratat corespunzator daca este descoperit din timp, asadar nu este o afectiune necrutatoare.


Fibromul uterin poate fi depistat cu ajutorul ecografiei, motiv pentru care este necesar sa mergi in continuare la medicul ginecolog, de cel putin doua ori pe an, pentru controale de rutina. Totusi, fibromul uterin are cateva simptome, greu de trecut cu vederea, care te vor ajuta sa reactionezi din timp.


Iata cateva dintre cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin:

 

  • Flux menstrual abundent;
  • Hemoragii;
  • Menstruatie prelungita;
  • Sangerari intre menstruatii;
  • Durere sau presiune pelviana;
  • incontinenta urinara sau urinare frecventa ;
  • Dureri de spate;
  • Constipatie.


Factorii de risc ai fibromului uterin


In afara de femeile care au trecut de varsta de 40 de ani, mai exista doua categorii de femei care sunt predispuse riscului de a avea fibrom uterin: cele care au sau au avut in familie un astfel de caz, dar si femeile care au tendinte de obezitate.


Cum se trateaza fibromul uterin


Fibromul uterin intr-o faza incipienta poate fi tratat cu medicamente pe baza de hormoni care regleaza menstruatia, care reduc sangerarile abundente si durerile pelviene. Acest tratament  poate micsora fibromul uterin, insa sansele ca acesta sa dispara in totalitate cu ajutorul medicamentelor sunt extrem de reduse.


Miomectomia este o metoda traditionala de extirpare a fibromului, fara insa sa afecteze si uterul. Acest lucru este recomandat doar atunci cand fibromul este sursa unor simptome precum dureri la nivelul bazinului, tulburari urinare, tulburari digestive sau marirea volulumui abdomenului. Aceasta interventie permite pastrarea uterului si nu impiedica obtinerea unei sarcini ulterioare.


De asemenea, o alta varianta de tratament o reprezinta chirurgia cu ultrasunete ghidata prin rezonanta magnetica. Aceasta tehnica este neinvaziva, permite pastrarea uterului si  nu implica niciun fel de incizie. Tratamentul consta in plasarea pacientei intr-un aparat RMN ce permite vizualizarea organelor, in timp ce ultrasunetele localizeaza si distrug fibromul cu precizie.


Varianta de tratament radicala ramane histerectomia care consta in extirparea uterului. Aceasta interventie este indicata in cazuri grave cum este cancerul, fibroame de dimensiuni foarte mari, hemoragie menstruala masiva. Totusi, femeile care vor sa recurga la aceasta varianta, trebuie sa stie ca in urma interventiei, nu va mai avea posibilitatea de a concepe copii.

Sursa foto : cosmopolitan.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare