Boli

#primul ajutor #arsura #taieturi #voma

Greseli frecvente in oferirea primului ajutor

Ranile usoare se trateaza de obicei acasa, cu ajutorul leacurilor babesti, insa exista si situatii in care aceste metode nu sunt cele mai potrivite.  Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli de prim ajutor pe care le fac oamenii.


Aplicarea untului peste o arsura


Arsurile usoare sunt „tratate” uneori cu masaj local cu unt, insa acest lucru nu va face decat sa ingreuneze munca medicului,  sa creasca riscul de infectie, dar si sa intarzie vindecarea.


Sfat : toarna apa rece peste arsura usoara, iar apoi se lasa sa se vindece de la sine, fara sa o acoperi cu plasturi medicinali. Daca arsura este usoara si nu necesita interventii medicale, o poti trata cu albus de ou. Sparge un ou, separa albusul de galbenus, bate albusul ca si cum l-ai pregati pentru o prajitura si apoi aplica -l pe zona arsa. Cu cat aplici acest tratament mai repede, cu atat rezultatele vor fi mai repede vizibile.


Utilizarea unor substante care provoaca voma in cazul otravirii


Acest obicei este unul foarte frecvent in cazurile in care se inghit accidental substante otravitoare, insa nu este deloc recomandat ca dupa un astfel de accident sa mai consumi si alte substante.


Sfat: mergi de urgenta la spilat pentru a ti se face spalaturi  stomacale.


Strangerea membrelor sangerande cu o curea


Desi din filme am invatat ca atunci cand un picior sau o rana sangereaza trebuie sa ne legam cu o curea, o cravata sau un tricou sfasiat, lucrurile nu stau deloc asa. Acest lucru poate provoca leziuni tisulare permanente, iar microbii existenti pe materalul respectiv pot intra in contact cu sangele provocand infectii.


Sfat: ia o bucata de tifon steril,  destul de mare si de consistenta pentru rana respectiva si tine-o apasata astfel pe zona ranita pentru a incetini fluxul de sange. In cazul in care rana este mare, murdara, provocata de un anumal sau sangereaza fara oprire, mergi rapid la spital pentru ajutor de specialitate.


Aplicarea unei comprese calde pe o entorsa


Caldura ofera exact efectul invers fata de cel dorit atunci cand inra in contact cu o entorsa: stimuleaza umflarea.


Sfat: adauga cateva cuburi de gheata intr-o punga de plastic pe care sa o asezi apoi intr-un prosop de bumbac si aplica astfel compresa pe zona cu probleme, din 10 in 10 minute. Daca lucrurile nu isi revin la normal in cateva ore si durerea persista, mergi la spital.


Mutarea/miscarea unei persoane ranite intr-un accident de masina


O perosna aranita la coloana poate sa nu aiba niciun semn de ranire , insa miscand-o sau tragand-o din masina ii poti provoca leziuni foarte grave (paralizie sau chiar moarte).


Sfat: in cazul in care autovehicului nu prezinta semne de explozie sau un alt pericol, cel mai bine este sa chemi salvarea si sa astepti venirea paramedicilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului