Boli

#celulita #masaj anticelulitic #manevreme masaj #activare circulatie #eliminare toxine

Expertul Acasa.ro, Radu Buculea, kinetoterapeut: Masajul, tratament obligatoriu pentru combaterea celulitei

Celulita este o afectiune complexa a pielii si a intregului organism. Ea nu trebuie confundata cu grasimea, obezitatea, dar este conditionata de catre acestea si poate aparea din cauza sedentarismului, a unei dereglari hormonale, a unei circulatii sanguine deficitare, dereglari digestive sau pe sistem nervos.

Cauzele interne ale celulitei

1 Circulatia sanguina defectuoasa

Scopul circulatiei sanguine este de a hrani si oxigena diverse organe si sisteme. Daca aceasta este defectuoasa si nu are viteza si presiunea necesara, sangele nu mai hranesse adecvat stratul adipos, iar acesta nu isi mai indeplineste rolul de furnizor energetic al organismului. Astfel, toxinele sunt acumulate in aceste straturi, nemaifiind eliminate de catre sange.

2 Retentia de apa in tesuturile adipoase

Fibrele conjunctive ale straturilor superioare ale pielii sunt practic inecate de lichid, volumul anumitor celule adipoase creste si se produc umflaturi aglomerate ale dermei si epidermei sub forma de placi rugoase celulitice. La acest exces de lichide in derma contribuie hormonii specific feminini (estrogenii), care au un rol major in procesele de metabolizare a apei din tesuturi.

3 Toxinele care stagneaza in tesuturile adipoase

Toxinele ataca fibrele de colagen si elastina care asigura pielii aspectul neted si ferm. Odata cu imbatranirea, aceste fibre de elastina si cele de colagen isi pierd flexibilitatea lasand loc liber rupturilor celulitice, ajungand la o piele flasca si cu adancituri.

4 Dezechilibrul hormonal

Dezechilibrul hormonal se manifesta printr-un exces de estrogeni care conduc la o ingrosare a bratelor, soldurilor, feselor, coapselor etc,, si care, combinat cu o retentie de lichide, potenteaza aparitia celulitei.

Cauze externe ale celulitei

1 Sedentarismul si miscarea fizica insuficienta;

2 Statul indelungat in picioare sau sezutul pe scaun;

3 O viata sexuala deficitara;

4 Indisciplina alimentara.

Zone predispuse celulitei

La inceput, celulita este locala, de obicei pe coapse si pe fese, apoi aceasta avanseaza pana spre glezna. De asemenea, zonele predispuse celulitei sunt bratele si abdomenul. O persoana afectata de gradul I de celulita (celulita este vizibila doar la ciupirea sau strangerea intre degete a unei zone) poate scapa definitiv de ea, prin sport si tratamente corporale. Atunci cand aceasta este de un grad mai avansat, poate doar regresa pana la gradul I, cand nu mai este vizibila la prima vedere, ci doar la ciupituri sau strangeri. Este bine sa descoperim cauzele aparitiei celulitei si sa o prevenim, iar daca a aparut deja sa o stopam si sa incercam eliminarea ei prin mijloace interne si externe.

Celulita apare nu numai la persoanele mature si varstnice, ci si la cele tinere.
 

Sursa foto: q8rashaqa.com

Ce beneficii are masajul

Pentru prevenirea si tratarea ei una din metodele de baza este masajul zonelor afectate.

In celulita provocata de sedentarism nu se recomanda dieta alimentara, precum in cea din obezitate, in schimb solutia ramane masajul zonelor afectate: ceafa, solduri, abdomen, regiunea lombara, coapse (in special in partea superioara si externa), partea de sus a bratelor, glezne si genunchi.

In cazul celulitei, masajul este o forma obligatorie de tratament, recomandabil a se executa de una-trei ori pe saptamana. Fie ca este manual, fie cu ajutorul aparatelor, trebuie aplicat dupa anumite reguli, altfel poate sa aiba efecte contrare. Manevrele de masaj eficiente in combaterea celulitei sunt: netezirile, framantatul – longitudinal si transversal, frictiunile cu radacina mainii, presiunile, si intinderile cu mainile etajate, vibratiile, tapotamentul, cernutul, scuturatul, etc.

Se pot masa numai regiunile cu celulita ori intreg corpul, insistand mai mult acolo unde s-a format si dezvoltat celulita. Este indicat insa, un masaj general, deoarece, pe langa efectele locale, prin care se vizeaza inlaturarea celulitei, se obtin si efecte generale, cum ar fi, spre exemplu calmarea sistemului nervos, tonifierea musculaturii, activarea intregii circulatii sanguine, stimularea proceselor de oxigenare a tesuturilor si a celor de eliminare a substantelor toxice.

Date de contact:

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut

Instructor Fitness

Tehnician Maseur

E-mail: radubuculea@yahoo.com

Webradubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare