Boli

#lucy visinescu #stomatologie #carii #expert #obturatii

Dr Lucy Visinescu, expert Acasa.ro: Cele mai indicate materiale folosite in tratamentul cariilor dentare

Igiena orala deficitara, dar si obiceiurile alimentare nesanatoase duc la aparitia cariilor. Acestea pot determina pierderea vitalitatii dintelui, necesitand tratamente endodontice si obturatii voluminoase. Afla ce avantaje si dezavantaje au materialele folosite in astfel de cazuri.

In trecut, dar si in prezent, acolo unde se lucreaza in sistem de asigurari, obturatiile se faceau din aliaje metalice, amalgamul de argint fiind cel mai folosit datorita proprietatilor si accesibilitatii lui.

Amalgamul de argint este un amestec de mercur coloidal si pulbere de argint, care, bine mojarat si introdus in cavitatile de pe dintii posteriori, a constituit o solutie viabila pentru obturatiile dentare, fiind foarte rezistent si avand proprietati antiseptice datorita argintului.

Care sunt dezavantajele amalgamului de argint

O preparare incorecta a amalgamului (prin nerespectarea proportiilor sau timpului de mojarare) produce o contractie de priza ce nu mai asigura etanseitatea obturatiei, permitand infiltratiile si aparitia recidivelor de carie.

De asemenea, uneori, numeroasele obturatii de amalgam pot da o senzatie de gust metalic, in special la introducerea tacamurilor metalice in gura sau in prezenta altor lucrari dentare dintr-un alt metal.

Amalgamul este inestetic, prin culoarea sa argintie la inceput, apoi, prin oxidare, devine negricios, afectand fizionomia, in special cand este pus pe dintii frontali. Chiar si in situatia in care este pus pe interior, el da o tenta intunecata dintelui.

Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul ca nu are adeziune chimica precum compozitele sau cimenturile cu ionomeri de sticla, materialele utilizate in ultima perioada pentru obturatii.

In plus, timpul de priza este relativ mare, trei ore dupa modelare, spre deosebire de rasinile compozite, care fac priza imediata.

Nichelul si crom-cobaltul au costuri ridicate

Alte metale utilizate in obturarea cavitatilor dentare sunt nichelul si crom-cobaltul, care au un pret mai ridicat. Ele au o conductivitate termica mai mare, ducand la sensibilitate dentara, in special la rece si, in timp, la pulpite cronice sau necroze. Acest inconvenient dispare in cazul compozitelor, care sunt inerte termic.

Aliajele aur-cupru, "minibijuterii dentare"

Aliajele de metale pretioase aur-cupru sunt folosite in special pentru obturatiile turnate, numite inlay sau onlay pe dintii posteriori, avand o buna etanseitate si o estetica aparte, de "minibijuterii dentare". Ele au dezavantajul oxidarii si tocirii prin abraziune de catre dintii antagonisti, smaltul dentar avand duritatea diamantului.

Rasinile compozite au multiple avantaje 

Inconvenientele obturatiilor metalice dispar in cazul utilizarii rasinilor compozite, care nu necesita cavitati retentive, ci doar curatarea dentinei alterate pana la tesut sanatos. In acest caz, retentia se face prin adeziune chimica cu bondinguri din ce in ce mai performante, care mai nou asigura si protectia pulpei dintelui si desensibilizarea.

Priza este imediata prin fotopolimerizare in lumina vizibila.

Folosirea rasinilor compozite necesita un timp operator mai redus decat amalgamul, modelandu-se mai usor, si nu mai este necesara o a doua sedinta de finisare a obturatiei, aceasta facandu-se imediat dupa fotopolimerizare.

In plus, sunt inerte termic si cu o elasticitate care le face mai putin casante, rezistand la presiuni masticatorii mari. Nu impun restrictii alimentare dupa aplicare, ca in cazul amalgamului, cand timp de doua ore nu poti bea sau manca.

Compozitele sunt si estetice, fiind aproape invizibile, in special cele fotomimetice.

In cazul cavitatilor mari, in special a celor cu distructia peretilor interdentari, sunt recomandate obturatiile turnate de tip inlay sau onlay din compozit sau ceramice, care asigura un punct de contact ferm, o umplere compacta si mai rezistenta a cavitatii. Putin mai scumpe, implicand si costurile cu laboratorul de tehnica dentara, sunt totusi o alternativa calitativ superioara obturatiilor compozite.

 

Date de contact:

Tel 0744 68 76 65

email: lucy.visinescu@gmail.com

sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare