Boli

#dislexie #ce este dislexia #cum tratezi dislexia #copii dislexie

Dislexia: dificultatea copiilor de a invata sa scrie si sa citeasca

Unii copii pot manifesta dificultati de invatate si scriere in primii ani de scoala. Motivul pentru aceasta problema este dislexia, iar cauza dezvoltarii acestei afectiuni nu este una concludenta. Studii recente au aratat ca e-bookurile le pot fi de mare ajutor celor mici.

Astfel, e-bookurile ii pot ajuta pe pacientii care sufera de dislexie sa citeasca mai usor, potrivit unui nou studiu. Nu dispozitivul in sine face mai usoara lectura pentru dislexici, ci felul in care este scris textul.

Cercetarea arata ca, datorita randurilor scurte care includ mai putine cuvinte, persoanele care sufera de dislexie se pot concentra pe cuvintele singulare, inlaturand textul suplimentar care ar putea sa le distraga atentia.


Ce este dislexia

Dislexia a fost definita de-a lungul timpului in diferite moduri. De exemplu, in 1968, Federatia Mondiala a Neurologilor a definit dislexia ca o boala care se manifesta la copii care, in ciuda educatiei, nu pot sa deprinda competentele lingvistice de citire, scriere si ortografie la nivelul capacitatii lor intelectuale.

Institutul National de Sanatate defineste dislexia ca o dizabilitate de invatare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, a silabisi si, uneori, a vorbi. Dislexia este cea mai frecventa dizabilitate de invatare la copii si persista pe tot parcursul vietii.

Cu cat dislexia este tratata mai devreme, cu atat rezultate sunt mai bune. Persoanele care sufera de dislexie pot invata toata viata sa-si imbunatatesca abilitatile lingvistice.

Pacientii diagnosticati cu dislexie nu au un nivel mai scazut de inteligenta si nici nu invata mai greu alte lucruri, in afara de cele lingvistice. Mai mult decat atat, mare parte dintre dislexici au o inteligenta peste medie.

In primii ani de scoala, dislexia poate ramane nediagnosticata. Din cauza acestei afectiuni, copiii devin frustrati si astfel pot aparea alte probleme. Astfel, cei mici pot manifesta semne de depresie si stima de sine scazuta. De asemenea, problemele de comportament acasa si la scoala pot fi un efect colateral al dislexiei. Totodata, copiii isi pierd motivatia si pot deveni dezinteresati de scoala. Succesul elevului la scoala poate fi pus in pericol daca problema ramane netratata.


Semnele dislexiei

Copiii care sufera de dislexie manifesta anumite semne care pot fi observate de educatori, invatatori sau de catre parinti. Prezenta mai multor semne inseamna ca micutul trebuie consultat de un medic.

Unul dintre cele mai comune semne ale dislexiei este inversarea literelor si a cifrelor. In mod normal, acesta problema este frecventa in randul copiilor de pana la 7 - 8 ani, insa se diminueaza cu timpul.

De asemenea, un alt semn de dislexie este dificultatea de a copia texte scrise pe tabla sau in manuale.

Copiii care sufera de dislexie pot avea dificultati in a-si aminti anumite continuturi, chiar daca este vorba de un film preferat sau de o carte. De asemenea, copiii dislexici au probleme in a se misca pe ritmul muzicii.

Dificultati la recitarea de poezii sau a cuvintelor care rimeaza, la citirea cuvintelor singulare, care nu sunt inconjurate de alte cuvinte, citirea la un nivel mai scazut decat cel asteptat si probleme in invatarea alfabetului, a numerelor, zilelor saptamanii, a culorilor, a formelor, la scrierea si citirea propriului nume sunt alte semne ale dislexiei.

Sursa foto: abcnews.go.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare