Boli

#micoze picior #vindecare #tratament #cauze

Despre cauzele care determina aparitia micozei piciorului si modul in care putem grabi vindecarea

Daca ar fi sa facem un top al celor mai prezente si contagioase infectii putem plasa fara probleme micoza piciorului pe primul loc. Practic suntem in prezenta celei mai frecvent intalnite infectii dermatofitice, a carei aparitie tinde sa se realizeze in special in cazul persoanelor care fac foarte mult sport si poarta o incaltaminte care nu lasa picioarele sa "respire".

Deoarece sportivii sunt cei mai predispusi la aparitia ciupercii piciorului (Tinea Pedis) ea mai este cunoscuta si sub denumirea de "picior de atlet". Asta nu inseamna, bineinteles, ca restul sunt scutiti de aparitia micozei la nivelul picioarelor, mai ales daca ne alegem incaltamintea dupa "trenduri", nicidecum in functie de cat de comoda este. O sa abordam putin mai tarziu acest subiect, deoarece pentru moment o sa ne indreptam atentia spre alte informatii importante si pe care este bine sa le stim.

Ce putem face pentru a scapa de problema? Din fericire avem la dispozitie destul de multe solutii la care sa putem apela pentru a grabi vindecarea, iar multe dintre ele sunt la indemana, deoarece putem sa aplicam tratamente formate din ingrediente care pot fi gasite in orice bucatarie. Daca totusi iti doresti sa nu iti mai bati capul cu ele, poti sa apelezi direct la o solutie farmaceutica, iar aici putem da ca exemplu Fungalor, care daca ti-a trezit interesul poti sa vezi ce pret are accesand link-ul pus la dispozitie. Acesta si-a dovedit eficienta de foarte multe ori de-a lungul timpului, lucru care se poate observa citind review-urile de pe internet sau forumuri.

Cei care vor sa nu mai mearga pana la farmacie ori sa astepte sa soseasca comanda facuta online, pot cauta in camara solutiile de care au nevoie pentru a trata micoza. S-a discutat in nenumarate randuri despre acest subiect in online, asadar nu prea are rost sa mai reluam fiecare tratament in parte in detaliu. O sa ne limitam la a aminti cateva dintre ele. Incepem cu otetul, care poate fi ori cel clasic, ori otetul de mere. Acesta se amesteca cu apa (sau nu – depinde si cat de bine suportati) si ne tinem zona afectata in solutia rezultata timp de 15-20 de minute.

Uleiul de oregano poate face si el minuni, mai ales daca in mod normal noi avem o piele mai uscata, iar tot aici mai putem include si usturoiul sau apa de gura. Ceea ce e important de retinut este ca tratamentul, indiferent de care este el, va trebui continuat chiar si dupa ce observam ca infectia a trecut, astfel incat sa nu mai existe riscul de a reveni la foarte scurt timp dupa. In general, se recomanda aplicarea sa timp de 4 saptamani, fiind in acest fel timp suficient pentru tratarea completa.

Care sunt cauzele care determina aparitia infectiei? Am amintit deja una dintre cauze (chiar principala putem spune), fiind vorba de purtarea de incaltaminte ocluziva in salile de antrenament ori atunci cand avem de strabatut o distanta mai mare pe jos. De ce? Pentru ca aceasta nu lasa picioarele sa "respire" si determina aparitia transpiratiei, creandu-se in acest fel un mediu umed, numai bun pentru dezvoltarea ciupercii. Precizam ca aceasta infectie fungica este cauzata de dezvoltarea mai multor ciuperci pe pielea noastra, iar aici putem aminti Trichophyton tonsurans, Trichophyton rubrum, Microsporum, Trichophyton interdigitale și Epidermophyton floccosum.

Dupa cum spuneam, un mediu umed poate reprezenta un factor care poate determina instalarea micozei la nivelul piciorului, iar asta inseamna ca la fel de expusi suntem si atunci cand petrecem foarte mult timp la piscina, alaturi de alte persoane, ori atunci cand utilizam dusurile comune (fie de la piscina, fie de la sala de sport – nu conteaza). Deoarece infectia fungica este una foarte contagioasa, este suficient sa intram pentru scurt timp in contact cu o suprafata pe care a stat inaintea noastra o persoana care deja sufera de aceasta.

Faptul ca este foarte contagioasa ne duce la urmatorul motiv pentru care unele persoane sfarsesc prin a suferi de micoza, si anume purtarea de incaltaminte a altor persoane – pe langa faptul ca nu este deloc igienic, ne putem trezi si cu diferite infectii, daca persoana in cauza sufera de ele. Acum ca am aflat care sunt principalele cauze care duc la aparitia micozei piciorului si cum o putem trata, urmatoarea intrebare care se pune este: Ce putem face pentru a ne feri? Ei bine, raspunsul reiese foarte usor din cele discutate pana acum.

In primul rand, este de preferat ca atunci cand mergem sa facem un dus in locurile publice sa avem in picioare niste slabi (ai nostri!) care sa nu ne lase sa intram in contact direct cu suprafata pe care alte cateva sute de persoane au pasit. Aici trebuie remarcat ca la multe sali de sport sunt puse la dispozitie mai multe perechi de slapi pentu a fi purtati la dusuri – nici sa nu va ganditi sa ii folositi, pentru ca nu aveti de unde sa stiti daca persoana care i-a purtat inaintea voastra nu a suferit de ciuperca piciorului. Acest lucru este valabil in general: nu imprumutati incaltamintea voastra altor persoane si nici invers – nu este deloc igienic.

Igiena picioarelor este si ea foarte importanta. Se recomanda sa ne spalam pe picioare in fiecare zi, iar dupa asta sa ne stergem foarte bine, astfel incat sa nu ne afecteze pielea umeda care creaza un mediu propice dezvoltarii ciupercii. Sa petreci cat mai mult timp descult poate reprezenta o alta solutie de luat in considerare pentru a combate aparitia infectiei, deoarece in acest fel picioarele tale vor putea sa respire in voie. Infectia fungica mai poate fi prevenita si cu ajutorul purtarii sosetelor din bumbac, dar si prin folosirea pudrei antifungice in pantofi ori de cate ori avem de mers foarte mult pe jos.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului