Boli

# boli iarna #sistem imunitar #vitamina d #boli

De ce sistemul tau imunitar are nevoie de Vitamina D3 in sezonul rece

Iarna este sezonul in care rezervele de vitamina D asimilate pe timpul verii scad accelerat. Lumina soarelui, care ne ajuta sa ne refacem nivelul necesar de vitamina D, nu ne mai ”alimenteaza” cat avem nevoie, de aceea sistemul imunitar devine mai slabit, fiind vulnerabil in fata racelilor sau a altor afectiuni sezoniere sau ducand la aparitia unor schimbari de dispozitie. Desi, poate pana acum, nu ne-am concentrat atat de mult pentru a obtine necesarul zilnic de vitamina D pentru organism din diferite suplimente sau alimente, este important sa o facem.

 In timp, s-a stabilit in memoria colectiva ca vitamina D este necesara doar pentru mineralizarea osoasa, dar nu trebuie sa neglijam importanta ei asupra intaririi sistemului imunitar. Vitamina D este singura vitamina care este produsa chiar de corpul uman atunci cand este expus la razele ultraviolete ale soarelui.

In mod evident, in sezonul rece, lumina soarelui este o resursa scazută, iar forta noastra mentala si fizica este pusa la incercare, simtindu-ne pusi la teste grele de adaptare la intuneric si frig.

Si daca starea de oboseala si modificarile de dispozitie nu sunt un argument bun care sa te motiveze sa ii oferi organismului tau aceasta vitamina, afla ca, tulburarile metabolice sunt printre efectele importante ale deficitului de vitamina D sub forma activa. Prin „deranjarea” sistemului imunitar, se poate vulnerabiliza intregul corp, devenind predispus la infectii si la dezvoltarea unor diverse tipuri de afectiuni. Acest efect de domino declansat doar de deficitul de vitamina D a fost demonstrat in nenumarate randuri de studii stiintifice.

O singura vitamina cu efect multiplu

Intre tine si dezvoltarea normala a oaselor si dintilor si o rezistenta crescuta impotriva anumitor boli se afla vitamina D. Mai concret, studiile arata ca aportul necesar de vitamina D poate ajuta la:

-          functionarea normala a sistemului imunitar si a a sistemului nervos;

-          protejarea impotriva infectiilor respiratorii;

-          dezvoltarea normala a oaselor si a dintilor;

-          cresterea rezistentei impotriva anumitor boli;

-          ajuta la mentinerea functiei normale a sistemului muscular;

-          prevenirea diabetului de tip II, a sclerozei multiple si a obezitatii.

Doza necesara de vitamina D3

Vitamina D poate fi obtinuta de la soare, insa exista mai multe alimente care sunt surse bune ale acestei vitamine, cum ar fi somonul, tonul, sardinele si produsele din peste cum ar fi uleiul de ficat de cod. De asemenea, este prezent in cantitati reduse in lapte, oua, paine si cereale. Pentru a te asigura ca ii oferi corpului tau necesarul zilnic de vitamina D, pe langa alimentatie, poti incerca si suplimente alimentare ce au in compozitia lor aceasta vitamina pretioasa. Conform studiilor efectuate, dozele recomandate de vitamina D3 pentru copii si adolescenti sunt de 400 – 600 UI/zi, iar in cazul adultilor de 800 – 2 000 UI/zi, in functie de varsta si de greutatea corporala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare