Boli

#boli birou #cladiri boli #design biophilic #design biofilic

Cum ne imbolnaveste lucrul la birou! Aerul din cladiri, de doua ori mai periculos decat cel din exterior

Doar 10% din timpul nostru il petrecem in natura, dupa cum arata un studiu al Comisiei Europene. Acest lucru dauneaza grav sanatatii, caci mediul in care lucram este de doua ori mai daunator fata de cel exterior!

Simptomele, efectele secundare si efectele directe ale spatiilor construite genereaza un efect in lant, afectand sanatatea pentru perioade lungi de timp, cu aparitia alergiilor si a bolii. Spre exemplu, se estimeaza ca peste 20% din populatie sufera de astm, rezultat direct al ventilatiei interioare necorespunzatoare.

Cum poate fi prevenit Sindromului Cladirilor Bolnave

O posibila interactiune negativa cu elementele construite ale unui spatiu de birouri sau cladiri poate fi prevenita prin monitorizarea si diminuarea simptomelor “Sindromului Cladirilor Bolnave” (eng., Sick Building Syndrome, conditie medicala a ocupantilor unei cladiri, cu simptome de boala, aparent fara nici un motiv). Atat EPA (United States Environmental Protection Agency) cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii - Biroul Regional European - avertizeaza asupra efectelor negative ale SBS, estimand ca un procentaj de pana la 30% din cladirile nou construite are efecte directe ale sindromului: absenteism, numar ridicat de zile libere medicale, productivitate scazuta. La nivel national, costul acestui procentaj se traduce in 0,5 - 1,0% din Produsul Intern Brut.

Studiile arata ca ventilatia corespunzatoare imbunatateste sanatatea generala a ocupantilor, iar ventilarea naturala a birourilor poate reduce numarul zilelor libere medicale cu pana la 35% si creste productivitatea cu pana la 18%. Astfel, o atentie sporita la interactiunea nu doar cu elementele naturale, dar si cu cele construite poate fi cuantificata in beneficii si imbunatatiri la nivel de resursa umana.

,,Daca in urma cu doar doi ani rezultatele in motoarele de cautare pentru termenul de "biophilic" erau relativ restranse, in prezent gasim design-ul biofilic (n.r. - modalitate inovativa de a concepe spaţiile admiţand ca avem nevoie de natura ca de un element fundamental pentru bunastarea noastra fizica şi psihica ) nu doar online, ci si in proiecte ale marilor case de arhitectura, proiecte guvernamentale si ale institutiilor medicale sau educationale. O dovada nu doar a importantei noii stiinte ci si a necesitatii unei astfel de abordari, in care experienta oferita de spatiile in care traim, locuim sau muncim este vitala’’, spune Tib Roibu, co-fondator Haustarter, prima companie din Romania specializata in cresterea productivitatii si imbunatatirea sanatatii oamenilor care lucreaza in birouri si nu numai, prin intermediul design-ului biophilic si al principiilor emergente din aceasta noua stiinta. 

Sursa foto: haustarter.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare