Boli

#durere #gat

Ce faci atunci cand ai gatul intepenit?

"In urma cu o saptamana am avut o problema destul de grava: mi-a intepenit gatul intr-o pozitie usor inclinata spre dreapta si aveam niste dureri infioratoare. Ma asezam cu greu in pat, iar cand trebuia sa ma ridic era de-a dreptul chinuitor. Dupa ce am stat asa timp de doua zile sperand ca problema va disparea cu ajutorul masajului si a bailor fierbinti, am ajuns la spitalul Floreasca , undeva la miezul noptii. Pur si simplu nu mai imi puteam sustine singur gatul din cauza durerii, care era atat de puternica incat aproape imi dadeau lacrimile.


Odata ajuns la camera de garda a spitalului, medicul m-a intrebat ce am patit, daca am facut vreo miscare brusca, daca am fost supus unui efort mare sau daca am stat in curent. Din pacate la birou stau exact sub aparatul de aer conditionat si in principiu cred ca acesta a fost motivul problemei mele.


Dupa discutia pe care am avut-o cu doctorul de garda despre posibilele cauze ale durerii de gat, acesta m-a intrebat daca am alergie la vreun medicament, iar apoi mi-a facut o injectie intramusculara (in sold) al carui rol este de a relaxa musculatura. Medicul mi-a spus ca efectele vor fi simtite dupa aproximativ 30 de minute, lucru care s-a si intamplat. In jumatate de ora simteam zona gatului foarte calda, dupa care din ce in ce mai relaxata  si imi puteam sustine gatul singur din nou. Abia a doua zi dimineata am inceput sa ma simt mult mai bine, insa acest lucru probabil ca se datoreaza si medicamentelor prescrise de medic."


Gabriel Petcu, un cititor al site-ului acasa.ro, ne-a trimis acest mail la redactie cu scopul de a impartasi experinta sa cu noi si cu alte persoane care au trecut printr-o situatie similara. De asemenea, Gabriel ne-a solicitat mai multe amanunte despre aceasta afectiune de care a suferit.


Torticolis, spasma musculara dureroasa a gatului


Torticolisul reprezinta contractia dureroasa a musculaturii gatului, lucru care duce la limitarea sau chiar blocarea mobilitatii acestuia. Capul este inclinat usor fie inainte, fie inapoi, iar miscarile acestuia sunt extrem de reduse.

Durerea se poate resimti doar la nivelul gatului sau poate iradia catre tot spatele, incepand de la umeri si coborand chiar catre brate. In general, este afectat muschiul gros al gatului, denumit muschiul sternocleidomastoidian, insa pot aparea tulburari si la nivelul trapezului.


Pana in prezent se cunosc trei tipuri de torticolis, dupa cum urmeaza:


Torticolis obisnuit: acesta apare ca urmare a unei miscari brutale a gatului sau din cauza unei pozitii defectuoase prelungite in timpul somnului  si este cea mai des intalnita forma de torticolis.


Torticolis spasmodic: este mai degraba o boala in decursul careia contracturile provoaca pozitii anormale ale corpului. In cazul acestuia, nu sunt cunoscute cauzele aparitiei.


Torticolis simptomatic: muschii gatului sunt afectati de leziunile aparute la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

 

Cum se trateaza torticolisul


In cazul torticolisului obisnuit, este necesara administrarea unor medicamente analgezice sau miorelaxante (decontracturante musculare). Mai mult decat atat, este recomandat repausul la pat, masajul terapeutic si eventual gimnastica medicala . In unele cazuri sunt recomandate si cateva sedinte de acupuntura.


De regula, durerile si contractarea muschilor dispar in totalitate la aproximativ trei zile de la inceperea tratamentului.


Fie ca stai acasa sau mergi la serviciu, trebuie sa te instalezi cat mai confortabil, astfel incat sa nu-ti fortezi foarte tare gatul. In timpul somnului, incearca sa dormi intr-o parte si sa eviti pozitiile care iti solicita gatul foarte mult, cum ar fi dormitul pe burta.
 
Sursa foto : commentcamarche.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului