Boli

#analize medicale #doctor #pacient

Cand este cazul sa schimbi doctorul

Exista tot mai multi pacienti care se plang de faptul ca medicii la care sunt inscrisi nu le ofera niciodata informatiile necesare si nu le ofera multe alte beneficii de care ar trebui sa aiba parte in calitate de persoane asigurate medical. Iata cateva dintre situatiile in care este recomandat sa schimbi medicul si cum poti face sa nimeresti un medic potrivit asteptarilor tale.


Nu iti ofera informatiile necesare


Daca mergi la medic si nu este in stare sa iti ofere toate informatiile necesare sau iti recomanda un tratament fara sa iti spuna  care sunt riscurile sau contraindicatiile, este cazul sa te indrepti catre un alt medic.


Un doctor responsabil trebuie sa intrebe daca ai diverse alergii, iar in cazul in care recomanda tratamente pe baza de antibiotice, sa se asigure ca pe langa aceste pastile ii ofera si o protectie pentru stomac sau impotriva candidozei (tratamentele pe baza de antibiotice pot provoca candidoza in cazul femeilor, iar medicul este dator sa anunte pacientul de acest risc si sa ii dea un tratament si in acest sens).


Nu iti acorda suficient timp


In cazul in care simti ca medicul tau este mereu pe graba si nu iti acorda suficient timp, iti da raspunsuri destul de ambigue si mai mult decat atat, iti spune sa nu iti faci griji si ca nu este nevoie sa te intorci prea curand, este clar ca trebuie sa gasesti un alt medic.


Tu, ca si pacient, ai nevoia si dreptul sa fii consultat aproximativ 15 minute, iar in cazul in care simti ca medicul incearca sa te expedieze in numai cateva clipe dupa ce ai intrat in cabinet si incearca sa te asigure ca nu ai nicio problema desi tu esti constient de gravitatea lucrurilor, schimba rapid doctorul.


Are o atitudine superioara


Un medic este dator sa il faca pe pacient sa se simta confortabil, astfel incat  acesta sa fie suficient de relaxat incat sa ii spuna ce problema are, iar un doctor cu o atitudine superioara il poate inhiba pe pacient. Nu te lasa intimidat de acest comportament. Mai mult decat atat, atrage-i atentia si spune-i ca iti vei retrage fisa tocmai din cauza atitudinii sale.


Nu iti ofera retete compensate


In anumite cazuri si in functie de medicamente, acestea pot fi eliberate in mod gratuit sau cel putin compensate intr-u anumit procentaj. Daca platesti sanatate , iar medicul tau nu este dispus sa iti ofere retete compensate, ar trebui sa te gandesti sa gasesti un alt doctor. Este dreptul tau sa te bucuri de aceste facilitati, asa ca nu trebuie sa renunti la el.


Nu iti permite sa faci analizele gratuite


O data pe an, analizele de sange sunt gratuite, iar daca medicul iti refuza acest drept sau incearca sa  iti ceara bani in schimbul lor, nu doar ca este bine sa iti retragi fisa, dar poti face si o plangere impotriva sa.


Cum sa gasesti un medic bun


Din fericire, pe internet se gasesc tot felul de informatii despre medici, in functie de specialitate si oras, asa ca iti va fi destul de usor sa faci o alegere. Sunt anumite site-uri care au liste intregi cu nume de medici, liste la care pacientii comenteaza si povestesc experientele pe care le-au avut cu medicii respectivi. Analizeaza cu atentie toate informatiile gasite si fa o alegere potrivita pentru tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului