Boli

#articulatii sanatoase #dureri articulare #articulatii

Articulatii sanatoase la orice varsta

Articulatiile reprezinta conexiunile dintre oase si rolul acestora este de a facilita flexibilitatea si mobilitatea corpului. Atunci cand acestea sunt afectate apar durerile articulare, denumite in termeni medicali, artralgie, care, in functie de gravitate, pot ajunge pana la a impiedica persoana in cauza sa-si desfasoare activitatile zilnice. Cauzele care implica aparitia durerilor articulare pot avea la baza utilizarea excesiva a articulatiilor, obezitatea, sedentarismul, traumatismele, degenerarea provocata de varsta, dar si anumite afectiuni ca artrita, osteortrita, poliartrita, fibromialgia, lupusul, guta, bursita, osteoporoza, osteomielita sau diferite infectii ale organismului ca oreion, pojar, hepatita, varicela, boala Lyme.

 

Cele mai des intalnite dureri articulare la diferite varste

Contrar opiniei generale, durerile articulare nu apar doar la persoanele in varsta, ci pot afecta atat adultii, cat si copiii. Pot aparea la orice zona a corpului, acolo unde axista articulatie, insa cele mai des intalnite dureri articulare sunt cele de genunchi, cele de umeri si cele de spate, fiind si cele mai folosite. Conform unui studiu amplu desfasurat in America, 1 din 5 persoane adulte, dintre care 50% cu varsta peste 65 de ani, si 1 din 250 de copii manifesta dureri articulare, iar procentul se estimeaza in crestere. Cea mai des intalnita forma de artralgie este osteoartrita, afectand 27 de milioane de adulti doar in SUA, urmata de fibromialgie, care afecteaza 5 milioane de adulti. Pe locul 3 este guta, afectand 3 milioane de adulti, si este urmata de artrita reumatoida, care afecteaza 1,5 milioane. Cu alte cuvinte, 23% din populatia adulta americana este afectata de dureri articulare. Astfel, cele mai des intalnite dureri articulare la diferite varste sunt clasificate in felul urmator:

  • Batranii pot suferi de dureri articulare din cauza gutei sau din cauza afectiunilor degenerative, cum este osteoartrita.
  • Adultii se confrunta cu dureri articulare ca urmare a cauzelor autoimune, lupusul si poliartrita reumatoida fiind cele mai comune forme de artralgie, sau reactive, caz in care intra artrita. Femeile aflate la menopauza dezvolta, in majoritatea cazurilor, osteoporoza, iar barbatii cu varste intre 20 si 40 de ani sunt mai predispusi sindromului Reiter, tot o forma de artrita.
  • Copiii si adolescenteii au dureri articulare cauzate de reumatism, ca urmare a unei infectii existente in organism, sau ca urmare a diferitelor traumatisme.

Metode de preventie pentru durerile articulare: Suplimente pentru articulatii

Metodele de preventie ale durerilor articulare sunt strans legate de cauza care le-a provocat. Daca este vorba de o afectiune, atunci dupa depistarea acesteia, medicul poate recomanda tratament insotit de exercitii pentru intarirea organismului, dar si tratatarea posibilelor infectii din organism. Sportivii, dar si copiii care sunt favorizati sa aiba parte de accidentari trebuie sa poarte echipament sportiv adecvat pentru evitarea traumatismelor. De asemenea, cea mai eficienta metoda de preventie este consolidarea articulatiilor si impiedicarea degenerarii acestora. Astfel, un rol deosebit de important il are adoptarea stilului de viata sanatos, bazat pe alimentatie echilibrata si sport, si introducerea in meniu a suplimentelor pentru articulatii, cu atat mai mult cu cat vorbim de inaintarea in varsta. Acestea favorizeaza absorbtiei calciului pentru a mentine densitatea osoasa, hranesc cartilagiul articular, ajuta la regenerarea si intarirea cartilagiului pentru mentinerea mobilitatii si flexibilitatii articulatiilor cat mai mult timp si au calitatea de a reduce procesele inflamatorii care pot degenera in artralgie.

Modalitati de tratare a durerilor articulare: Suplimente pentru articulatii

Tratamentul durerilor articulare depinde strict de cauza care le-a provocat, insa, la modul general se bazeaza pe acelesi principii: calmante, medicamente antiinflamatorii, injectii cu cortizon si geluri si unguente pentru ameliorarea durerii. Studiile au demonstrat ca un rol important in tratarea durerilor articulare il au suplimentele pentru articulatii pe baza de glucozamina si condroitina, substante regasite in mod normal in structura articulatiilor. Un bun remediu natural este ceaiul de ghimbir deoarece are un puternic efect antiinflamator si, totodata, alternarea compreselor calde si reci. Pe zona afectata se pot pune comprese reci cu felii de ceapa, usturoi sau frunze de varza pentru ameliorarea inflamatiei, dar si comprese calde cu sare pentru relaxarea musculaturii. De asemenea, fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura, masajul cu ulei de menta si tratamentul balnear pot ameliora eficient durerile articulare. Persoanelor supraponderale li se va recomanda scaderea in greutate.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare