Zymogen forte, comprimate

Prospect Zymogen forte, comprimate

Indicatii:
Flatulenta, dispepsie si insuficienta pancreatica.

Doze si mod de administrare:
Utilizati intotdeauna Zymogen Forte exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza recomandata este de doua comprimate filmate gastrorezistente, administrate oral, in timpul sau dupa fiecare masa, doza zilnica maxima recomandata fiind de 6 comprimate filmate gastrorezistente. Dozajul poate fi ajustat de catre medic in functie de starea pacientului. Datorita formei farmaceutice inadecvate, medicamentul nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani. Daca aveti impresia ca efectul Zymogen Forte este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau cu farmacistul pentru a primi lamuriri suplimentare. Daca apar reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente.

Daca uitati sa utilizati Zymogen Forte Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compozitie:
Comprimate continand: pepsina 50 mg; lipaza 25 mg; amilaza 30 mg; proteaza 35 mg; acid dehidrocolic 50 mg; hemicelulaza 50 mg

Actiune terapeutica:
Enzimele digestive au un rol definit in tratarea clinica a diferitelor dispepsii. Enzimele incluse in Zymogen sunt astfel asociate incat sa substituie deficitul secretiei gastrointestinale. Comprimatele de Zymogen sunt realizate in doua straturi, cel exterior continand pepsina. Pepsina este o enzima proteolitica activa in mediul acid. Stratul interior este acoperit cu un invelis enteric, pentru a proteja enzimele pacreatice fata de actiunea inactivanta a sucului gastric. Stratul enteric se dezagrega in intestin si enzimele eliberate isi exercita actiunea asupra digestiei grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Hemicelulaza produce o rupere a celulozei, aceasta reducand cantitatea de substrat disponibil fermentatiei bacteriene formatoare de gaze.

Utilizarea Zymogen Forte cu alimente si bauturi
Comprimate filmatele se administreaza cu o cantitate de lichid, in timpul sau dupa fiecare masa.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu exista date suficiente privind administrarea medicamentului la om in timpul sarcinii si alaptarii. Studiile la animale privitoare la efectele Zymogen Forte asupra sarcinii si dezvoltarii embrionare/fetale, parturitiei si dezvoltarii postnatale sunt insuficiente. Riscul potential la om nu se cunoaste. Din aceste motive Zymogen Forte se poate utiliza la gravide si femei care alapteaza numai la indicatia medicului, daca este absolut necesar, in cazul in care beneficiile potentiale depasesc eventualele riscuri.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Zymogen Forte
Fiecare comprimat filmat contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. Excipientul galben amurg (E 110) poate provoca reactii alergice.

Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Zymogen Forte poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. in cazuri izolate, dupa administrarea de pancreatina pot sa apara reactii alergice imediate, cutanate sau de tip intarziat. De asemenea, in cazuri izolate, la pacientii care sufera de fibroza chistica, dupa administrarea de doze mari de pancreatina, se pot produce stricturi ale regiunii ileocecale si ale colonului ascendent, tulburari gastro-intestinale (greata, diaree), iritatie si uneori inflamatie perianala sau la nivelul cavitatii bucale, cresterea concentratiei acidului uric in plasma, hiperuricozurie; au fost raportate dilatarea colonului (colonopatia fibrozanta), colita fara a exista dovezi ale unei relatii clare cu administrarea de doze mari de pancreatina. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pastrare
Nu utilizati Zymogen Forte dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 30`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Zymogen Forte
Substantele active sunt pancreatina 200 mg (ce contine proteaza 5000 U USP, lipaza 800 U USP, amilaza 5000 U USP), pepsina (1 : 10000) 100 mg, hemicelulaza (5000 UI/g) 40 mg, clorhidrat de tiamina 25 mg, dimeticona 20 mg, extract de bila de bou 20 mg. -Celelalte componente sunt: nucleu: povidona K 25, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, manitol, talc, shellac, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), dispersie 30%; film: galben amurg (E 110),vanilina, talc, macrogol 6000, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arata Zymogen Forte si continutul ambalajului
Zymogen Forte se prezinta sub forma de comprimate filmate discoidale portocalii Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate gastrorezistente

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata S.C. Felsin Farm S.R.L. Str. Drumul Piscul Cerbului Nr. 20-28, Bucuresti, Romania Responsabil cu eliberarea seriei S.C. Felsin Farm S.R.L. Str. Drumul Piscul Cerbului Nr. 20-28, Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2012

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea