Litera X

#prospect #medicament

Xagrid, capsule

Prospect Xagrid, capsule

Compozitie
Xagrid este un medicament care contine substanta activa anagrelida. Este disponibil sub forma de capsule de culoare alba (0,5 mg).

Indicatii
Xagrid se utilizeaza pentru reducerea numarului de trombocite (componente care contribuie la coagularea sangelui) la pacientii cu trombocitemie esentiala (o boala care se caracterizeaza printr-un numar excesiv de trombocite care circula in sange). Prin „esentiala” se intelege ca boala nu are o cauza evidenta. Xagrid se administreaza pacientilor care nu raspund sau nu tolereaza tratamentul actual si atunci cand sunt „expusi la risc” datorita varstei (peste 60 de ani), a numarului ridicat de trombocite sau din cauza existentei unor probleme anterioare de coagulare a sangelui. Deoarece numarul persoanelor cu trombocitemie esentiala este scazut, boala este considerata „rara”, iar Xagrid a fost desemnat „medicament orfan”(un medicament folosit in boli rar intalnite) la 29 decembrie 2000. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Xagrid trebuie inceput numai de un medic cu experienta in tratarea trombocitemiei esentiale. Doza initiala recomandata de Xagrid este de o capsula de doua ori pe zi. Dupa o saptamana, doza se mareste in fiecare saptamana cu cate o capsula pe zi pana cand numarul de trombocite constatate la pacient scade sub 600 milioane trombocite pe mililitru si, in mod ideal, se situeaza intre 150 si 400 milioane/ml (nivelul observat in mod normal la persoanele sanatoase). in mod obisnuit, rezultatele se observa in decurs de doua sau trei saptamani de la inceperea tratamentului. Doza maxima recomandata de Xagrid este de cinci capsule odata. in cursul elaborarii si testarii medicamentului, au fost utilizate doze de pana la 20 de capsule pe zi.

Actiune terapeutica
Trombocitemia esentiala este o boala caracterizata prin productia excesiva de trombocite la nivelul maduvei osoase. Acest lucru expune pacientul la riscul aparitiei unor cheaguri de sange sau probleme de sangerare. Substanta activa din Xagrid, anagrelida, blocheaza dezvoltarea si cresterea celulelor maduvei osoase, denumite „megacariocite”, care produc trombocite. Astfel este redus numarul de trombocite, ajutand pacientii care sufera de aceasta boala.

Contraindicatii
Xagrid nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la anagrelida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea Xagrid la pacientii cu afectiuni moderate sau severe ale ficatului sau ale rinichilor.

Reactii adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Xagrid (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este durerea de cap. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Xagrid, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare