Litera V

#prospect #medicament

Victoza, solutie injectabila

Prospect Victoza, solutie injectabila

Compozitie
Victoza este o solutie injectabila care contine substanta activa liraglutid. Este disponibil in stilouri injectoare preumplute (6 mg/ml).

Indicatii
Victoza se utilizeaza la adultii cu diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), pentru controlarea concentratiei de glucoza (zahar) in sange. Victoza se utilizeaza impreuna cu:
• metformina sau o sulfoniluree (medicamente antidiabetice) la pacientii a caror glicemie nu este controlata in mod satisfacator de metformina sau o sulfoniluree utilizate in monoterapie si in doza maxima posibila;
• metformina si o sulfoniluree sau metformina si o tiazolidindiona (o alta grupa de medicamente antidiabetice) la pacientii a caror glicemie nu este controlata in mod satisfacator in ciuda tratamentului cu cele doua medicamente. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Victoza se administreaza de catre pacient o data pe zi prin injectie subcutanata (sub piele) in abdomen, coapsa sau brat. Se administreaza indiferent de mese, preferabil la aceeasi ora in fiecare zi. Doza initiala de Victoza este de 0,6 mg. Dupa cel putin o saptamana, doza se mareste la 1,2 mg. La unii pacienti, doza poate fi marita ulterior, dupa inca o saptamana, pana la 1,8 mg, pentru a controla mai bine glicemia. In cazul in care Victoza se asociaza cu un tratament existent care contine metformina sau o tiazolidindiona, nu este necesara modificarea dozelor acestor medicamente. in cazul in care Victoza se asociaza cu tratamentul cu o sulfoniluree, medicul trebuie sa aiba in vedere reducerea dozei de sulfoniluree pentru a reduce riscul de hipoglicemie (concentratie scazuta de glucoza in sange).

Actiune terapeutica

Diabetul de tip 2 este o boala in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de glucoza (zahar) din sange sau in care organismul nu poate utiliza in mod eficace insulina. Substanta activa continuta de Victoza, liraglutid, este un „ incretin-mimetic”. Aceasta inseamna ca actioneaza la fel ca incretinele (hormoni produsi in intestin) prin cresterea cantitatii de insulina eliberata de pancreas ca raspuns la alimentatie. Aceasta ajuta la controlarea concentratiei de glucoza in sange.

Contraindicatii
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Victoza utilizat in combinatie cu alte medicamente antidiabetice (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt hipoglicemia (concentratie scazuta a glucozei in sange), durerile de cap, greata si diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Victoza, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Victoza nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la liraglutid sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare