Litera V

#prospect #medicament

Vectibix, solutie perfuzabila

Prospect Vectibix, solutie perfuzabila

Compozitie
Vectibix este un concentrat din care se obtine o solutie perfuzabila (picurare in vena). Acesta contine substanta activa numita panitumumab.

Indicatii
Vectibix se utilizeaza pentru tratarea carcinomului metastatic de colon sau rect. Acesta este cancerul intestinului gros care s-a raspandit si in alte parti ale organismului. Vectibix este utilizat in monoterapie la pacientii ale caror celule canceroase au la suprafata o proteina numita receptorul factorului de crestere epidermica (RFCE) si care contin o gena „KRAS” fara mutatii. Daca sufera mutatii in celulele canceroase, KRAS este o gena care stimuleaza dezvoltarea tumorii. Vectibix este utilizat dupa ce schema de tratament cu medicamente anticancer care includ o fluoropirimidina (precum 5-fluorouracil), oxaliplatina si irinotecan nu mai da rezultate. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Vectibix trebuie administrat sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea medicamentelor anticancer. Tratamentul trebuie inceput doar in momentul in care gena KRAS fara mutatii a fost detectata in cadrul unui laborator cu experienta care foloseste o metoda de testare sigura. Doza recomandata de Vectibix este de 6 mg per kilogram de greutate corporala, care se administreaza o data la doua saptamani sub forma de perfuzie. Timpul recomandat de perfuzare este de aproximativ 60 de minute, dar dozele mai mari pot avea nevoie de un timp de perfuzare de 90 de minute.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Vectibix, panitumumabul, este un anticorp monoclonal. Un anticorp monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost creat pentru a recunoaste si a se lega de o structura specifica (numita antigen), care se poate gasi in anumite celule ale organismului. Panitumumabul a fost creat pentru a se atasa de RFCE care se gaseste la suprafata anumitor celule, inclusiv la suprafata unor tipuri de celule canceroase. Ca urmare, aceste celule canceroase nu mai pot primi mesajele transmise prin intermediul RFCE, de care au nevoie pentru a se dezvolta, a progresa si a se raspandi (metastaza). Panitumumabul pare sa nu dea rezultate in cazul celulelor canceroase care contin KRAS cu mutatii. Acest lucru se intampla deoarece dezvoltarea lor nu este controlata de semnalele transmise prin intermediul RFCE si acestea continua sa se dezvolte chiar si cand RFCE este blocat.

Contraindicatii
Vectibix nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la panitumumab sau la oricare alt ingredient al medicamentului. Este interzisa administreaza la pacientii cu pneumonie interstitiala sau cu fibroza pulmonara (afectiuni pulmonare).

Reactii adverse

Aproximativ 90% dintre pacientii care primesc tratament cu Vectibix prezinta efecte secundare la nivel dermatologic, dar majoritatea acestora sunt usoare sau moderate. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Vectibix (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt eruptiile cutanate, dermatita acneiforma (inflamare a pielii asemanatoare cu acneea), eritemul (inrosirea pielii), exfolierea pielii (descuamarea pielii), pruritul (mancarimea), pielea uscata, fisurile pielii (crapaturile pielii), paronichia (infectia patului unghial), diareea, extenuarea (oboseala), greata (starea de rau), varsaturile, dispneea (dificultati de respiratie) si tusea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vectibix, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea