Litera U

#prospect #medicament

Urografin, solutie injectabila

Prospect Urografin, solutie injectabila

Forma de prezentare:
Solutie injectabila 76%; ct. x 10 f. x 20 ml


Indicatii:
solutie int.: Evidentierea tractului gastro-intestinal. Diagnosticul precoce al unei perforatii nevizibile radiologic sau al unei insuficiente anastomotice la nivelul esofagului, al tractului gastro-intestinal, ca si pentru trat. unui ileus meconial. tomografia computerizata a abdomenului. solutie inj.: in urografia intravenos si retrograda. in angiografie utilizand angiografia de substractie digitala (pentru coronarografie numai solutia 76%) si reprezentarea cavitatilor corporale.


Doze si administrare:
Oral la adulti si copii peste 10 ani: 60-100 ml. Urografia i.v: la adulti si la tineri pentru fiecare kg de greutate corporala pana la 1 ml solutie 76% (max. 100 ml). Viteza de inj. difera dupa scopul urmarit: 1-2 minute in urografiile obisnuite, 15 secunde pentru urografia minutata, 10-15 minuie. In administrarea in erfuzabila Contraindicatii hipertiroidie manifesta sau latenta, gusa nodulara. hipersensibilitate fata de substantele de contrast ce contin iod; tulburare functionala grava hepatica sau renala, IC, emfizem pulmonar, ATS cerebrala, diabet zaharat care necesita trat., o suferinta cerebrala insotita de convulsii, plasmocitom, pacientii deshidratati. Sarcina.


Atentionari:
Testarea sensibilitatii la iod (obligatorie). Echilibrarea prealabila a unei tulburari hidroelectrolitice. Adm. concomitenta cu alfa-blocante, datorita pericolului unor crize de hipertensiune arteriala in feocromocitom. Sugari si copii mici.


Reactii adverse:
solutie orala: Uneori diaree. Agravarea enterita sau colita preexistenta. In caz de aspirare, posibilitatea unui edem pulmonar. solutie injectabila: Rare reactii de intoleranta: bronhospasm, reactii anafilactoide, tulburari circulatorii acute; sunt necesare: hidrocortizon hemisuccinat, oxigen, acid epsilon-aminocaproic, antihistaminice, parasimpatolitice si stimulante cardiocirculatorii. Mai pot aparea: greata, varsaturi, hipersalivatie, sughit, hiperemia fetei, parestezii, dureri pe traiectul venei si eruptii urticariene. intrucat reactiile adverse par a fi mai frecvente la bolnavii anxiosi, AGitati, se recomanda linistirea psihicului bolnavului prin convingere sau cu sedative sau tranchilizante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea