Litera T

#prospect #medicament

Tromethamol, flacon injectabil

Prospect Tromethamol, flacon injectabil

Actiune terapeutica
Trometamolul, aminoalcool cu proprietati alcalinizante marcate, functioneaza ca sistem tampon extra- si intracelular; diuretic osmotic.

Indicatii
Acidoze metabolice si respiratorii foarte grave, acidoza post-partum, acidoza dupa transfuzie de sange prelungita, acidoza celulara in coma diabetica, acidoza in arsuri grave, soc prin oprirea inimii si circulatiei, in interventii pe inima cu circulatie extracorporeala; edem cerebral, edem pulmonar toxic grav, insuficienta renala functionala postoperatorie, anurie in sindromul de strivire, septicemii cu Perfringens si electrocutari; intoxicatii acute cu barbiturice si salicilati.

Doze si mod de administrare
In perfuzie lenta, strict intravenos, la adulti 5-10 ml/kg si ora, 1 000-2 000 ml/zi; la copii 10-20 ml/kg si zi. Se recomanda ca in timpul administrarii sa se controleze starea generala, respiratia, presiunea arteriala, rezerva alcalina, pH-ul sanguin si urinar, glicemia, potasemia; la nevoie se asociaza ventilatie mecanica.

Reactii adverse
Deprimarea respiratiei prin cresterea pH-ului sanguin si reducerea concentratiei de CO2, mai ales la doze mari, la bolnavii cu hipoventilatie cronica si la cei care au primit medicamente care deprima respiratia; supradozarea sau administrarea prea rapida provoaca alcaloza si hipoglicemie; la renali poate fi cauza de hiperkaliemie; solutia alcalina este iritanta - poate produce venospasm, flebita, tromboza, iar injectarea para-venos produce inflamatie locala marcata.

Contraindicatii
Alcaloza, insuficienta respiratorie cronica, hipertensiune, hipoglicemie, prudenta mare sau se evita in insuficienta renala; nu se foloseste la copii mai mici de 6 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului