Litera T

#prospect #medicament

Triapten, ung.

Prospect Triapten, ung.

Indicatii:

Tratamentul retinitei CMV la pacientii cu SIDA.
Tratamentul herpesului rezistent la tratamet cu acyclovir la pacientii imunodeprimati.

In asociatie cu ganciclovir la pacientii cu recaderi dupa tratament cu orice alt medicament.

Actiune:

Antiviral. Inhiba replicarea tuturor virusurilor herpetice. Este eficient si asupra formelor mutante de herpes cu deficienta de timidin kinaza. Tulpinile de cmv rezistente la ganciclovir pot fi sensibile la foscarnet; reactivarea cmv apare dupa terminarea terapiei cu foscarnet. Este posibil sa se distribuie la nivel osos si penetreaza variabil bariera hemato-encefalica. T ½,plasmatic: aproximativ 3 ore. Aproximativ 80-90% din foscarnetul administrat IV este excretat nemodificat In urina.

Precautii:

Insuficienta renala da cel mai mare grad de toxicitate. Admnistrarea s-a asociat cu convulsii la pacientii la care apar modificari electrolitice si minerale. La nevoie se administreaza electroliti. Este indicata administrarea numai la pacientii cu retinita CMV imunodeprimati si la cei cu herpes rezistent la acyclovir. Se administreaza cu precautie In perioada lactatiei si la pacientii cu insuficienta renala. Se administreaza cu precautie In asociatie cu medicamente ce scad calciul pentru ca si foscarnetul determina scaderea calciului ionizat. Nu s-a demonstrat siguranta administrarii la copii, pentru tratamentul altor localizari cmv ca pneumoniile sau gastroenteritele, pentru CMV congenital sau neo-natal si pacienti imunocompetenti. Tulburarile tranzitorii in nivelele electrolitilor pot precipita convulsii sau pot creste riscul tulburarilor cardiace. Efectele adverse de genul insuficientei renale, tulburari electrolitice si convulsiile pot duce la moarte. Medicamentul nu determina vindecarea infectiilor virale si de aceea pot aparea recaderi. Terapia indelungata a dus la crearea rezistentei.
Doza injectata nu trebuie sa depaseasca 1 mg/kg/min in perfuzie controlata, prin linie venoasa centrala sau periferica. A nu se administra rapid sau In bolus IV. Daca se foloseste cateter venos central solutia standard de 24 mg/mL poate fi folosita fara diluare prealabila. In cateter venos periferic se dilueaza 24 mg/mL de solutie in 12 mg/mL de solutie dextroza 5% sau solutie salina pentru a evita iritatia venoasa. Se utilizeaza solutiile diluate doar 24 h dupa ce a fost deschis flaconul. Pentru a minimaliza riscul aparitiei insuficientei renale, se hidrateaza In timpul administrarii, se stabileste si se mentine diureza. Se ajusteaza doza In insuficienta renala. A nu se administra si alt medicament prin acelasi cateter. Foscarnetul este incompatipil cu dextroza 30%, amfotericina b si solutii ce contin calciu. Mai este incompatibil cu acyclovir sodat, doazepam, digoxin, defenhidramina, dobutamina, droperidol, gancyclovir, gentamicina, haloperidol, leucovorin, midazolam, morfina sulfat, pentamidina, fenitoina, proclorperazina, trimetoprim/sulfametoxazol si vancomicina. Poate precipita daca se administreaza in acelasi timp cu cationi bivalenti.
Depozitati medicamentul Intre 15-30C. A nu se ingheta. Concentratiile de 12 mg/mL diluate in solutii saline sut stabile timp de 30 zile la 5C.

Observatii pentru pacient - familie: Foscarnetul nu vindeca retinita cmv; retinita poate progresa in timpul tratamentului. Anuntati daca apar dureri de gat, marirea ganglionilor lifatici, fatigabilitate, febra sau alte semne de infectie. Efectuati consult oftalmologic frecvent. Anuntati aparitia paresteziilor la extremitati sau spasme periorale, semne de hipocalcemie.
Opriti injectarea si anuntati medicul pentru a corecta tulburarile.

Evaluarea si controlul terapiei: confirmati retinita CMV prin oftalmoscopie indirecta. Investigati istoricul de disfunctii cardiace si neurologice. Monitorizati HLG, electrolitii, calciul, fosforul, magneziul si testele functionale renale si hepatice. Testele de laborator: cresc fosfataza alcalina, AST, ALT, LDH, ureea, creatinina serica. Scade clearence-ul la creatinina. Modificari radiografice.

Interactiuni cu alte medicamente:

Interactiuni medicamentoase

Aminoglicozide. Scade eliminarea fosfocarnetului, �†’ cresterea riscului de insuficienta renala.
Amfotericina B. Scade eliminarea fosfocarnetului, �†’ cresterea riscului de insuficienta renala.
Didanozin. Scade eliminarea fosfocarnetului, �†’ cresterea riscului de insuficienta renala.
Pentamidin. Scade eliminarea fosfocarnetului �†’ cresterea riscului de insuficienta renala; determina si hipocalcemie.
Zidovudin. Creste riscul de anemie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare