Litera T

#prospect #medicament

Trevaclyn, comprimate cu eliberare modificata

Prospect Trevaclyn, comprimate cu eliberare modificata

Compozitie
Trevaclyn este un medicament care contine doua substante active: acid nicotinic (cunoscut, de asemenea, sub denumirea de niacina sau vitamina b3) si laropiprant. Medicamentul este disponibil sub forma de comprimate cu eliberare modificata. „Eliberare modificata” inseamna ca cele doua substante active sunt eliberate din comprimat la viteze diferite pe durata a cateva ore.

Indicatii
Trevaclyn se utilizeaza in completarea regimului alimentar si a exercitiilor fizice la pacienti cu dislipidemie (niveluri anormal de mari ale lipidelor in sange), in special, „dislipidemie mixta combinata” si „hipercolesterolemie primara”. Pacientii care sufera de dislipidemie mixta combinata au niveluri sanguine mari de colesterol ldl „rau” si de trigliceride (un tip de lipide) si niveluri scazute de colesterol hdl „bun”. hipercolesterolemia primara apare cand nivelul de colesterol din sange este ridicat. Primara inseamna ca hipercolesterolemia nu are nicio cauza identificabila. Trevaclyn se administreaza in mod normal impreuna cu o statina (medicamentul standard utilizat pentru reducerea colesterolului) cand eficacitatea unei statine administrate in monoterapie este inadecvata. Trevaclyn se utilizeaza in monoterapie numai la pacienti care nu pot lua statine. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza initiala de Trevaclyn este de un comprimat o data pe zi timp de patru saptamani, dupa care doza se mareste la doua comprimate o data pe zi. Se administreaza pe cale orala, impreuna cu alimente, seara sau inainte de culcare. Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie rupte, sfaramate, zdrobite sau mestecate. Nu se recomanda administrarea de Trevaclyn la copiii sub 18 ani din cauza lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea acestuia la aceasta grupa de varsta. Trebuie utilizat cu prudenta la pacientii care au probleme renale si nu trebuie utilizat in cazul pacientilor care au probleme hepatice.

Actiune terapeutica

Cele doua substante active din Trevaclyn, acidul nicotinic si laropiprantul, au moduri de actiune diferite. Acidul nicotinic este o substanta produsa in mod natural care, in doze mici, se utilizeaza ca vitamina. in doze mai mari, acesta reduce nivelurile de lipide din sange printr-un mecanism care nu este inteles pe deplin. A fost utilizat pentru prima data ca medicament pentru a modifica nivelurile de lipide din sange la mijlocul anilor ‘50, dar utilizarea acestuia a fost limitata din cauza efectelor secundare, in special inrosirea pielii. Se crede ca inrosirea pielii cauzata de acidul nicotinic se produce ca urmare a eliberarii unei substante denumite „prostaglandina D2” (PGD2) din celulele pielii, care dilata (largeste) vasele de sange de la nivelul pielii. Laropiprant blocheaza receptorii de care se ataseaza in mod normal PGD2. Cand receptorii sunt blocati, PGD2 nu poate dilata vasele de la nivelul pielii, reducand frecventa si intensitatea inrosirii. In comprimatele de Trevaclyn, laropiprant se afla intr-unul din straturi, celalalt strat continand acid nicotinic. in momentul in care pacientul ia comprimatul, laropiprant este eliberat primul in fluxul sanguin si blocheaza receptorii de PGD2. Acidul nicotinic este eliberat mai lent din celalalt strat si isi produce efectul de agent de modificare a nivelului de lipide.

Contraindicatii
Trevaclyn nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la acidul nicotinic, laropiprant sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. De asemenea, nu trebuie administrat pacientilor care au probleme hepatice, ulcer gastric activ sau hemoragie produsa dintr-o artera.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Trevaclyn (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) este inrosirea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Trevaclyn, a se consulta prospectul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea