Litera S

#prospect #medicament

Sifloks, comprimate

Prospect Sifloks, comprimate

Compozitie
Fiecare comprimat contine: ciprofloxacin clorhidrat monohidrat echivalent cu 250 mg de ciprofloxacin.

Actiune terapeutica
Sifloks este un agent antibacterian sintetic, cu spectru larg de actiune, care face parte din clasa fluorochinolonelor. Sifloks are actiune antibacteriana, inhiband ADN-giraza la bacteriile sensibile.
Spectru antibacterian:
Bacterii sensibile (CM<1 g/ml): escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Proteus (indol-pozitiv si indol-negativ), Citrobacter, Shigella, Salmonella, pseudomonas aeruginosa, Haemophylus, Staphylococci (inclusiv producatori/neproducatori de penicilaza si rezistenti la meticilina), Neisseria gonorheae, Providencia, Morganella, Yersinia, Vibrio, Aeromonas, Pasteurella, Gardnerella, Campylobacter, Legionella, Corynebacterium.
Bacterii moderat sensibile: Acinetobacter, Streptococci (S. pneumoniae, S. fecalis), Fusobacterium, Peptococcus, Peptostreptococcus, Clostridium, Actinomyces, Veillonella, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, mycobacterium tuberculosis, Listeria. Bacterii rezistente: anaerobi gramnegativi (Bacteroides), Spirochetes.

Indicatii
Infectii ale aparatului respirator; infectii ORL; infectii dentare si ale cavitatii bucale; infectii ale aparatului urinar; infectii ale tractului gastrointestinal; infectii ale pielii si tesuturilor moi; infectii ale oaselor si articulatiilor; infectii ginecologice si obstetrice; septicemie; infectii ale aparatului biliar; infectii abdominale (peritonita); profilaxie.

Doze si mod de administrare
Infectii necomplicate ale aparatului urinar: 250 mg de 2 ori pe zi.
Infectii complicate ale aparatului urinar: 500 mg de 2 ori pe zi.
Infectii severe ale aparatului respirator si osteomielita: 750 mg de 2 ori pe zi.
Alte infectii: 500 mg de 2 ori pe zi.
O doza unica de 250 mg este recomandata in gonoree acuta.
Durata tratamentului cu Sifloks este de:
- 7 zile in cazul infectiilor aparatului urinar;
- 2 luni in osteomielita;
- cel putin 10 zile in infectii streptococice;
- 7-14 zile in alte infectii.
Pentru majoritatea infectiilor tratamentul trebuie continuat 72 de ore dupa disparitia manifestarilor clinice si bacteriologice.

Contraindicatii
Sifloks este contraindicat la pacienti cu hipersensibilitate la acest medicament sau la alte chinolone. Nu se utilizeaza la femei in perioada de sarcina si lactatie. Sifloks nu este recomandat la copii la care cresterea osoasa nu este incheiata.

Masuri de precautie
La pacienti cu antecedente de convulsii, Sifloks se utilizeaza dupa instituirea unei terapii anticonvulsivante. Pacientii trebuie avizati ca Sifloks poate cauza somnolenta si fotosensiblitate, recomandandu-se determinarea sensibilitatii individuale in cazul actionarii individuale in cazul actionarii echipamentelor si conducerii autovehiculelor. Alcoolul poate creste aceste efecte. Sifloks poate fi administrat indiferent de regimul orar al meselor.

Reactii adverse
Reactiile adverse ale medicamentului sunt similare cu cele raportate pentru alte chinolone:
Gastrointestinale: greata, diaree, varsaturi, disconfort si dureri abdominale.
SNC: vertij, cefalee, insomnie, iritabilitate.
De sensibilizare: palpitatii, dureri precordiale, tromboza cerebrala, raportate la mai putin de 1% din pacientii tratati cu ciprofloxacin.
Hematologice: eozinofilie, leucopenie, leucocitoz.
Alte reactii: fotosensibilitate, artralgii.
Sifloks poate creste transaminazele si fosfatazele alcaline serice la pacienti cu tulburari hepatice severe. Au fost raportate rareori cristalurie, hematurie si cresteri trecatoare ale nivelurilor ureei, creatininei si bilirubinei. In cazul unor efecte neasteptate, consultati medicul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare