Litera P

#prospect #medicament

Propionat de eritromicina, comprimate

Prospect Propionat de eritromicina, comprimate

Compozitie
Comprimate continand echivalentul a 0,200 g eritromicina baza.

Actiune terapeutica
Propionatul de eritromicina este un antibiotic bacteriostatic cu spectru larg ce include: coci grampozitivi, in special streptococi (pneumoniae si pyogenes); majoritatea tulpinilor de stafilococ auriu (in acest caz insa rezistenta apare rapid) precum si unele tulpini de enterococi raman susceptibile la actiunea propionatului de eritromicina; alte organisme grampozitive (Bacillus anthracis, Corynebacterium diphteriae, Erysipelotrix rhusiopathiae si Lysteria monocytogenes) iar impotriva Clostridium spp. eficacitatea este moderata. Este eficace si impotriva Propionibacterium acnes; coci gramnegativi: neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae si Moraxella (Branhamella) catarrhalis; Propionatul de eritromicina este util in infectiile cu Bordetella spp., unele tulpini de Brucella, Flavobacterium, Legionella spp. si Pasteurella; anaerobi gramnegativi (Helicobacter pylori si majoritatea tulpinilor de Campylobacter jejuni); alte organisme (Actinomyces, Chlamydia, Rickettsia spp, spirochete-Treponema pallidum, Borellia burgdorferi, unele mycoplasme, in special M. pneumoniae, unele mycobacterii oportuniste - M. scrofulaceum si M. kansasii).
Farmacocinetica: Propionatul de eritromicina realizeaza concentratii maxime in sange la 1-4 ore de la administrare (0,3-0,5 mcg/ml dupa 0,250 mg eritromicina baza si 0,3-1,9 mcg/ml dupa 0,500 mg eritromicina baza). Distributia tisulara este larga in tesuturile si fluidele organismului, dar concentratiile in LCR sunt scazute; propionatul de eritromicina traverseaza placenta si se distribuie in laptele matern. Realizeaza concentratii relativ crescute in ficat si splina. Se excreta in concentratii mari in bila.

Indicatii
Bronsita, enterite severe cu Campylobacter, difterie, boala veteranilor si alte infectii cu Legionalla, conjunctivita neonatala, pertusis, pneumonii (cu mycoplasme si alte forme atipice, ca si streptococice), sinuzita si, in asociere cu neomicina, in profilaxia infectiilor inaintea interventiilor chirurgicale pe intestin. Ca alternativa a penicilinei la pacientii alergici la aceasta in antrax, profilaxia endocarditei, leptospiroza, otita medie (de obicei asociata cu o sulfamida), faringita, prevenirea febrei reumatice, precum si in infectiile cu stafilococi si streptococi. Ca alternativa a tetraciclinei in infectiile cu chlamydii, boala inflamatorie a pelvisului si tularemie. Se mai poate folosi in acneea severa.

Doze si mod de administrare
Doza uzuala este echivalenta cu 1 - 2 g eritromicina baza, impartita in 2 pana la 4 prize zilnice. In infectii severe doza poate fi crescuta pana la 4 g pe zi. La copii, doza uzuala este de 30-50 mg/kg corp zilnic, putand fi dublata in infectii severe. Doza recomandata pentru copii pana la 2 ani este de 500 mg divizata in cateva prize, iar pentru copii intre 2 si 8 ani, 1 g zilnic divizata in cateva prize sau 0,025-0,040 g/kg corp/24 ore in patru prize.
Comprimatele se iau cu 1/2 de ora inainte sau la 3 ore dupa masa, ca atare sau intr-un aliment semilichid. Se va respecta cu strictete intervalul de 6 ore dintre prize, atat ziua cat si noaptea.
Interactiuni medicamentoase: Eritromicina poate creste toxicitatea carbamazepinei, ergotaminei, dihidroergotaminei, digoxinei, teofilinei si efectele anticoagulantelor orale, bromocriptinei, ciclosporinei.

Contraindicatii
Alergie la eritromicina si alte antibiotice macrolidice; insuficienta hepatica; infectii cu germeni rezistenti la macrolide. Se utilizeaza cu prudenta sau se evita in timpul sarcinii.

Reactii adverse
Uneori produce greata, voma, disconfort epigastric, epigastralgii, diaree, ocazional reactii alergice; foarte rar hepatita colestatica (de natura alergica), hipoacuzie trecatoare (la doze mari), colita pseudomembranoasa.

Conditii de pastrare: La loc uscat si racoros.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea